Mere coapte

de portiadelumina in Dulciuri, 7 Oct 2014 | 5934 vizualizari

 

Cum dă frigul şi apar ploile de toamnă şi n-ai ce face într-o zi în care aveai ceva planificat pe-afară, fie te uiţi la televizor (ceea ce nu e cazul meu) fie îţi aduci aminte de copilărie şi de gusturile ei. Drept pentru care, stângaci, desigur, când nu eşti decât vizitator prin bucătărie, te apuci de încropit ceva dulce, dar fără să te coplici, căci apoi cu greu mai ieşi la liman.
Desigur, introducerea mea trebuia să fie despre preparat, dar cum nu prea e un preparat, decât văzut din spaţiu, am zis să umplu şi eu pagina cu ceva.
Merele coapte sunt delicioase, combinaţiile fiind multiple, după cum îşi închipuie fiecare ori după ingredientele aflate la îndemână.
p.s Poza finală e "fleaşcă", deja înainte de a prinde un pic de lumină naturală am stat să mănânc două mere, fierbinţi, aşa că... .

 

INGREDIENTE

  • 5 mere (eventual diverse soiuri)
  • 10 gr unt
  • 50 gr stafide
  • 5 liguriţe zahăr vanilat (vanilie, după caz, dar mai puţin)
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • esenţă rom
  • un pahar 100 ml vin alb
  • miez nucă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mere coapte:

E foarte simplu (de vorbit). Merele le-am scobit şi le-am curăţat de cotor şi seminţe fără a pătrunde mărul până jos. În scobitură am pus câte un pic de unt, stafide (înmuiate în esenţă de rom cu juma de oră înainte), miez de nucă, scorţişoară şi zahăr vanilat.

Am aşezat merele într-un vas de yena şi am pregătit vinul (îndulcit) pe care l-am adăugat pe fundul vasului, evitând în acest fel lipirea merelor şi favorizând păstrarea lor cu zeamă în ele. Am dat vazul la cuptor (întâi acoperit) şi cu 5 minute înainte de terminare am descoperit vazul pentru a permite coacerea (rumenirea).

Le-am scos de la cuptor, le-am pudrat foarte puţin cu zahăr pudră sau scorţişoară şi le-am mâncat. Simplu, nu?

Poftă bună!

TIPS-URI

1

pentru evitarea oxidării merelor se poate folosi zeama de lămâie

Daca ti-a placut reteta noastra "Mere coapte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (82)

portiadelumina 1

09.10.2014, 06:06

Adică, Miha, nici glume bune nu fac de obicei?

Ligia Bxl 1

09.10.2014, 10:03

eu nu prea am amintiri din astea cu mere pe la sobe ptr ca am trait la oras cu bunici cu tot,si cum se spune noi cumparam pana cand si patrunjelul ca doar nu ne crestea pe bloc,dar imi inchipui cum e o iarna plina de zapada si cu iz de mere coapte cu scortisoara,immmm

dantes 1

10.10.2014, 07:52

Foarte bune!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Mar umplut la cuptor