“Fool”( sau “foul”) este considerata mancarea nationala a Egiptului; se consuma la micul dejun sau cina.
De asemenea se prepara in toate tarile arabe, cu unele variatii ale ingredientelor de baza.
Ingredientul de baza este bobul de gradina ( Vicia faba,Fava bean) si este o fasole lata specifica Nordului Africii si Asiei de Sud-Est.Acum se cultiva si in multe alte regiuni de pe glob.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
Se consuma atat sub forma de pasta , dar si la prepararea altui fel de mancare specific arab:”falafel”.
Mancarea cunoscuta sub numele de “fool medames” este o alta varianta care se mananca in mod caracteristic la micul dejun cu ceapa.
Boabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa.
Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata.
Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si jumatate-2 ore).
Se strecoara boabele, pastrand putin din apa in care au fiert.
Usturoiul se taie marunt si se zdrobeste intr-un mojar cu putina sare ; se adauga pe rand boabele fierte si se zdrobesc .
Se pastreaza cateva boabe intregi pentru decor.
Se adauga sucul de lamaie si se potriveste de sare.
Daca ni se pare prea consistenta pasta se mai adauga putin din apa in care au fiert boabele.
Se pune pasta intr-o farfurie, se decoreaza dupa gust cu boabele pastrate intregi, ridichi albe murate, castraveciori murati, frunza de patrunjel si se toarna foarte “generous” ulei de masline virgin.
Se consuma in mod specific dintr-o farfurie comuna cu lipie araba.
In functie de regiune se mai poate adauga la aceasta pasta chimin, pasta de susan, rosie taiata foarte marunt.
Pofta buna!
1
Favismul este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata. Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.