Eu sunt de fel din Constanta, si la noi se mananca mult in stil oriental sa zicem, imi aduc aminte ca matusa mea facea foarte des moussaka dar niciodata nu am intrebat-o cum o prepara! Ei bine, dupa ce m-am casatorit, am invatat multe, mai ales ca se zice cum ca sotul cauta o sotie care sa ii semene mamei,bineinteles nu la fizic, am zis sa ii fac pe plac, si e un om gurmand, ii place ce e bun si ii place sa se simta mirosul placut de bucate in casa, deci soacra m- a invatat cum sa fac moussaka ca in grecia, si culmea e, ca eu nu mananc aproape niciodata, pot spune ca de multe ori, nici nu gust! S nu e singura reteta care o gatesc fara sa mananc!
Eu gatesc doar cu carne de vita, nu si de porc, mi se pare mai usoara!
Taiem cartofii rondele cca 1cm grosime, dovleceii ii taiem pe lung, la fel 1cm, si taiem si vinetele rondele la fel 1 cm, dupa care vinetele le punem intr-un bol cu apa si multa sare ca sa iasa gustul amar. Prajim intai cartofii ( in friteuza la 190C ptr 3-4 min) apoi ii scoatem si ii asezam pe o farfurie plata acoperita cu hartie absorbanta de bucatarie, apoi prajim dovleceii si procedem la fel ca si cu cartofii. La urma spalam de sare vinetele, le stoarcem bine de apa si prajim in acelasi mod, dupa care le punem intr-o strecuratoare si lasam toata noaptea ptr a iesi tot uleiul prajit din legume, ptr ca altfel moussakaua va "inota" in grasime!
Apoi pregatim carnea.....calim putin ceapa, apoi adaugam carnea si amestecam pana se rumeneste si iese apa din ea, la foc mic, dupa care adaugam celelalte ingrediente. Punem apa cat sa acopere bine canea si lasam la foc mic acoperit ptr 1 ora si 30 min, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. E gata cand nu ramane sos deloc, ptr ca altfel va curge de pe moussaka. O vom lasa peste noapte iar a doua zi pregatim tava.
Asezam intr-o tava un strat de cartofi, apoi de dovlecei, apoi vinetele, dupa care jumatate din branza apoi si sosul cu carne. Adaugam cealalta jumatate din branza uniform pe toata suprafata cat sa acopere carnea, dar pastram putina branza ptr mai apoi.
Preparam sosul bechamel,( eu cumpar plic pudra si il fac cu 500 ml de lapte), dupa care punem sosul pe toata suprafata tavii si apoi presaram cu branza care am pastrat-o, da o culoare frumoasa la urma!
Punem la copt in cuptorul preincalzit la 180C ( depinde de cuptorul fiecaruia, dar nu trebuie prea tare ptr ca apoi se usuca, si oricum toata compozitia e deja gatita! Eu folosesc programul cu aer) ptr cca 40min.......si POFTA BUNA!
1
Puteti folosi si legume fripte pe gratar in cazul in care vi se pare foarte grasa mancarea, dar nu va avea acelasi gust!
2
scortisoara o puteti folosi la toate sosurile rosii cu carne, da un gust aparte!
3
NU se taie cat e cald ptr ca e riscul sa va cada legumele si nu se poate taia uniform!
4
Daca vi se pare ca totusi are mult ulei, atunci inclinati putin tava punand un obiect intr-un capat al tavii ca sa se scurga uleiul si lasati cam 1 ora dupa care puteti arunca in chiuveta uleiul sau sosul care s-a adunat!