Mujdei

de Zamfira in Sosuri, 27 Iul 2013 | 4643 vizualizari

 

Mujdeiul este un amestec de usturoi tocat/bătut cu apă, ulei, sare, smantana, iaurt, uneori bulion sau roșii prăjite, folosit în bucătăria românească. Etimologia cuvântului provine din must de ai, ai fiind o formă arhaică pentru usturoi. Se prepară prin zdrobirea cățeilor de usturoi într-un mojar, cu sare și apă. În funcție de zona geografica se adaugă ulei, oțet sau alte ingrediente. Rezultatul este o pastă cu un puternic miros folosită pentru a condimenta mâncăruri de pui, porc, pește, fasole păstăi.
Allioli, o pastă mediteraneană similară, produsă cu ulei de măsline și usturoi.

 

INGREDIENTE

  • 1 capatana usturoi
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita otet
  • 1/2 lingurita ulei de masline
  • 4 linguri smantan sau iaurt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mujdei:

Se curata usturoiul si se preseaza cu acel aparat special.

Se adauga sare, ulei si se freaca 3-4 minute. Adaugam otetul, smantana sau iaurt. (exista si varianta in care apa inlocuieste smantana sau iaurtul). Folosind lactate, taria usturoiul va fi ceva mai blanda. Omogenizam foarte bine toate ingredientele si mujdeiul este gata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mujdei" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Clătită asiatică - Super gustoasă și ușor de făcut

ieri la 10:35

Prăjitură cu cacao, cremă de vanilie și căpșuni - Deliciu aromat și pufos

pe 06.06 la 13:47

Clătite bănățene - Gustul copilăriei

pe 06.06 la 12:34

Rulouri picante cu brânză și miere - Gustarea inedită și delicioasă

pe 06.06 la 10:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1252 puncte

mirela0911

1000 puncte

Constelatialeu

1000 puncte

vasimur

196 puncte

RODIMUR

186 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dip cu vanata si pasta tahini