Musaca de dovlecei și carne de porc

de RODIMUR in Porc, 9 Sep 2021 | 3181 vizualizari

 

Rețete de suflet
Dintre toate tipurile de musaca pe care le-am făcut până acum, aceasta mi s-a părut cea mai bună și eu cred că este meritul dovleceilor, pentru că umplutura a fost preparată la fel. De fapt, acum nu am folosit carne tocata amestec, ci doar din pulpa de porc si poate si aceasta este un factor favorizant. Bunatatea acestui fel de musaca mi se pare un motiv suficient pentru a face în mod special si frecvent această rețetă, numai să găsesc dovlecei de vânzare.
 

 

INGREDIENTE

  • 2 dovlecei
  • 500 grame carne tocată (pulpă de porc)
  • 2 cepe
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 roșii
  • sare
  • piper
  • boia de ardei dulce
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 3-4 linguri de smântână
  • 1-2 ouă
  • 100 grame de cașcaval răzuit
  • 2 linguri de pesmet
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Musaca de dovlecei și carne de porc:

Ceapa se curăță, se spală, se mărunțește și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devine transparentă.

Se adaugă carnea tocată și se lasă la foc mic, timp de 10-15 minute, amestecând ușor, din când în când. 

Se spală roșiile, se taie cubulețe, se adaugă în tigaie peste ceapă și se lasă la foc mic în continuare, până ce mai scade lichidul lăsat de carne și de roșii.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă. Atunci când compoziția a mai scăzut, se ia tigaia de pe foc, se condimentează cu sare și piper, se adaugă pătrunjelul tocat și se amestecă.

În timp ce compoziția se prepară la foc mic se pregătesc dovleceii: se spală, se îndepărtează capetele, după care se taie transversal sau longitudinal în felii de cel puțin 1 cm grosime.

Se mixează cele două ouă și se adaugă în smântână. 

Cașcavalul se răzuiește pe răzătoarea mare.

Se unge o tavă termorezistentă cu ulei, se presară pesmet și apoi se pune primul start de dovlecei. Deasupra se distribuie uniform, pe toată suprafața tăvii, o jumătate din cantitatea de compoziție și se toarnă o jumătate din cantitatea de smântână cu ouă.

Se pune cel de-al doilea strat de dovlecei, iar deasupra se distribuie uniform restul de compoziție. Se adaugă smântâna amestecată cu ouă, care a rămas și deasupra se pune cașcavalul răzuit.

Se pune capacul peste tavă (sau se acoperă cu o folie de aluminiu) și se dă la cuptor pentru 30 minute. După acest interval de timp, se scoate tava din cuptor, se ia capacul și se mai dă musacaua la cuptor, până ce se rumenește frumos.

Atunci se scoate tava din cuptor, se porționează musacaua și se servește fierbinte, cu smântână, cine dorește.

TIPS-URI

1

Folosiți dovlecei tineri și proaspeți, pentru că cei mari au semințe.

2

Puteți folosi și carne tocată amestec (vită și porc) dar cea de porc este mai bună, mai gustoasă.

3

Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci căliți-o doar puțin, până ce se înmoaie și devine transparentă (și dulce!).

4

Preparați umplutura la foc mic, eventual înăbușit, ca să se pătrundă.

5

Distribuiți uniform compoziția/umplutura, pe toată suprafața tăvii.

6

La început, acoperiți tava cu un capac (sau cu folie de aluminiu) iar după o jumătate de oră de preparare în cuptor, la temperatură medie, îndepărtați capacul și lăsați musacaua să se pătrundă și să se rumenească frumos.

7

Serviți musacaua fiebinte, cu smântână (sau iaurt) dacă doriți.

Daca ti-a placut reteta noastra "Musaca de dovlecei și carne de porc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ardei umpluti