Mi-a placut foarte mult nectarul de mere si pere si-am vrut sa mai fac o sarja.
Intrucat merele folosite de aceasta data erau cam verzi, m-am gandit sa compensez aroma cu ceva frunze de menta. A iesit o bautura minunata. despre care Costel a zis ca nu exista ceva mai bun in comert :X . Si daca lauda vine din partea lui, inseamna ca e chiar ceva deosebit :x :)))
Spalam merele si le feliem, indepartand codita si cotorul. Feliile se pun intr-o oala mare , turnam apa cat sa nu acopere fructele ( pentru ca ele isi vor lasa si sucul propriu ) si punem la fiert pentru cca. 20 minute. Cand incepe sa fiarba punem in oala doua manunchiuri cu crengute de menta proaspata. Cand merele sunt fierte, iar in camera miroase a mere coapte si menta, oprim focul . Indepartam crengutele de menta si cu ajutorul unui blender pasam merele obtinand un piure fin pe care-l transferam iar pe foc. Adaugam apa pentru a obtine consistenta dorita , apoi turnam zaharul ( dupa gust ), zeama de lamaie si scortisoara . Adaugam apa pana obtinem consistenta dorita.
Turnam nectarul fierbinte in sticle curate, capsam si sterilizam pentru 30 minute intr-o oala cu apa care sa ajunga la 1 cm. sub capac. Lasam sa se raceasca sticlele in apa in care au fiert sau acoperite cu prosoape .
Depozitam in camara/beci. Se serveste simplu sau in combinatie cu apa minerala.
1
Cantitatea de nectar obtinuta depinde de soiul merelor si de consistenta pe care o doriti . Mie mi-au iesit cca.22 litri.
2
Chiar daca merele sunt acre nu renuntati sa puneti zeama de lamaie , intrucat aceasta ajuta si la pastrarea culorii nectarului, dar imprima si o aroma aparte.
3
Inainte de a capsa, pastrati capacele 3 minute in apa clocotita.