Papanași cu smântână și dulceață de merișoare

de Rita Ilies in Dulciuri, 5 Mai 2015 | 6567 vizualizari

 

Vă mărturisesc că papanașii fierți rămân preferații mei și că nu trece iarnă fără să am vreo 2-3 pungi puse bine, la congelator. :)

Cred că ați pățit și voi, măcar o dată, să luați masa în oraș iar la desert să comandați papanași prăjiți dar să nu-i puteți mânca pentru că erau îmbibați de ulei. Eu asta am pățit și de-atunci am cam rămas cu un gust amar...

Totuși, zilele astea, pentru că avusem niște brânză de vaci în frigider și pentru că Dăniloiu îmi tot cerea papanași de ceva vreme, am zis să la o parte ”resentimentele” și să m-apuc de treabă. :) Am pregătit câțiva papanași care m-au făcut să mă mai gândesc care rămân preferații. :) Au o aromă ușoară de vanilie, o textură pufoasă și umedă la interior și o crustă brun-aurie la exterior.

 

INGREDIENTE

  • 300 g brânză umedă de vaci
  • 200 g făină ( pentru cozonac )
  • două linguri cu zahăr
  • o linguriță extract de vanilie
  • un ou
  • coajă de lămâie sau portocală
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Papanași cu smântână și dulceață de merișoare:

Am început prin a pune într-un castron încăpător brânza de vaci, oul, sarea și zahărul, coaja de la o portocală și extractul de vanilie.

Am omogenizat cu o furculiță, apoi am adăugat făina cernută împreună cu praful de copt. Am început să frământ ușor.

Coca obținută trebuie să fie ușor elastică și lipicioasă. Nu trebuie frământată prea mult, deoarece va deveni prea uscată iar papanașii vor fi seci.

Am pus aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și l-am întins fără a apăsa prea tare. Grosimea acestuia trebuie să fie de aproximativ 1,5 - 2cm. 

Am lăsat papanașii să se odihnească 5-10 minute timp în care am pregătit uleiul pentru prăjit. Am folosit o cratiță mică de fontă deoarece păstrează o temperatură ideală pentru prăjire și fiind mică, nu am folosit nici foarte mult ulei (cca. 350 ml pentru 10 papanași).

I-am servit calzi cu smântână și dulceață dulce-acrișoară de merișoare. 

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Este de preferat să nu forțați înfierbântarea uleiului când prăjiți papanașii. Chiar dacă reduceți temperatura la minim, riscați să-i ardeți iar interiorul să fie crud.

2

Folosiți o brânză proaspătă, umedă, pentru papanași. O brânză prea uscată va contribui la absorbția de ulei în papanași.

3

Folosiți pentru prăjit un ulei cu un gust neutru, gen ulei de floarea soarelui, ulei de porumb sau de sâmburi de struguri. În niciun caz ulei de măsline deoarece gustul acestuia își va pune amprenta negativ asupra desertului d-voastră.

Daca ti-a placut reteta noastra "Papanași cu smântână și dulceață de merișoare" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (44)

Rita Ilies 1

16.05.2015, 10:45

Serios?

ella 87 1

11.05.2016, 15:04

Nu am făcut niciodată papanași, dar am să încerc curând, arată deliciosss, acest aluat se poate congela??

Rita Ilies 1

18.05.2016, 17:20

Ella, nu am încercat. Dar uite că mi-ai dat o idee și am să încerc.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de preparare a papanasilor cu smantana si gem de gutui