,,Bunatati pentru Craciun''
Spalam bine carnea. Adaugam apa rece peste carne cu trei degete mai mult si o punem la fiert la foc rapid.
Cand incepe sa fiarba si avem spuma o indepartam din cand in cand. Adaugam legumele si condimentele, sarea, piperul , foile de dafin si lasam sa fiarba la foc mic pana sunt fierte si carnea se desprinde usor de pe oase.
Eu am adaugat si un ardei capia pentru ca imi place mult. Nu mi-a colorat zeama pentru ca l-am fiert la foc mic. Daca nu va place voi puteti sa omiteti ardeiul.
Dupa ce a fiert carnea si legumele se scoate si se lasa la racit. Se taie carnea rece si se asaza in castronele dupa ce am asezat bucatele de morcov si fasii din ardeiul capia.
Cand zeama este calduta ( nu ferbinte) punem usturoiul zdrobit si lasam sa se raceasca bine.
Dupa ce s-a racit zeama, o strecuram si o punem in castronele si o dam la rece ferita de inghet.
1
cantitatea de apa se pune in functie de carnea pe care o avem, va trebuie sa fie cu trei degete peste carne, daca punem mai multa apa va dura foarte mult fierberea si riscam sa fierbem ore in sir si piftia sa nu se inchege
2
putem verifica daca piftia a fost fiarta suficient , se pune o lingurita de zeama pe o farurioara si o lasam sa se raceasca( la frigider) daca nu se incheaga este clar trebuie fiarta pana se mai evapora din apa si ramane zeama concentrata din oase