Prajitura Caramel

de Merisor in Prajituri, 18 Dec 2014 | 29319 vizualizari

 

Aceasta reteta am primit-o ca provocare pentru concursul Dr. Oetker.
Am respectat ingredientele din reteta, in afara de glazura, unde trebuia sa folosesc un plic de glazura de la Dr Oetker, insa nu am gasit la momentul prepararii prajiturii, asa ca am facut o glazura simpla de ciocolata.
Eu ador prajiturile cu foi coapte pe dosul tavii, iar aceasta este delicioasa cu crema de caramel!
Am folosit pentru aceasta prajitura, o tava cu dimensiunile de 23/36 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 3 oua
  • 10 linguri ulei
  • 10 linguri lapte
  • 5 linguri zahar
  • 800 gr faina
  • 1 fiola Esența vanilie Dr. Oetker
  • 1 plic Amoniu pentru prajituri Dr. Oetker
  • 1 lingurița zeama de lamaie
  • Pentru crema:
  • 250 gr zahar pentru ars
  • 4 oua
  • 250 gr zahar
  • 250 gr nuca
  • 1/2 l lapte
  • 3 linguri faina
  • 300 gr unt
  • 1 plic Finesse coaja de portocale Dr. Oetker
  • Pentru glazura:
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 50 ml lapte
  • 1/2 lingurita ulei de masline
  • Pentru decor:
  • nuca de cocos
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Caramel:

Mixam ouale cu cele 5 linguri zahar rasnit, ca sa fie pudra, apoi adaugam uleiul și laptele și la final, treptat, faina și amoniul stins in zeama de lamaie.

Amestecam faina, la inceput in bol, apoi cand incepe sa se ingroasa aluatul, il rasturnam pe masa de lucru bine infainata.

Vom framanta un aluat nu foarte tare, dar nelipicios si elastic.

Ne oprim din a adauga faina, atunci cand, framantand aluatul, acesta nu se mai lipeste de maini.

Acoperim aluatul cu folie si il lasam la odihnit 30 de minute la loc racoros.

Impartim aluatul în 4 bucati pe care le intindem cu sucitorul de aluaturi si le coacem pe dosul tavii, cate 3-5 minute fiecare, in cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Pentru crema amestecam intr-un vas, ouale cu zaharul, putina sare, faina și laptele și punem vasul pe foc(pe baie de aburi) mestecand in el pana cand compozitia ia textura unei budinci.

In acelasi timp, intr-un alt vas, caramelizam 250 g de zahar, mestecand in el sa se caramelizeze uniform, apoi adaugam untul taiat cubulete si tinut la temperatura camerei si amestecam energic pana se topeste atat untul cat si zaharul si totul devine omogen.

Amestecam apoi cele doua creme fierbinti si la final adaugam nuca macinata grosier.

Lasam crema sa se raceasca usor si o impartim in trei parti, pe care le intindem peste trei dintre foi si acoperim cu a patra.

Acoperim foile cu o folie si punem o greutate peste ele, apoi le dam la rece pana a doua zi, sau cel putin o jumatate de zi pana se fragezesc foile si se poate portiona prajitura usor.

Pentru glazura, rupem ciocolata in bucatele si o punem intr-un vas, pe foc moale, adaugand peste ea laptele si uleiul.

Amestecam continuu in vas, pana se topeste ciocolata, apoi o intindem peste ultima foaie a prajiturii, turnand ciocolata la mijlocul foii si intinzand-o rapid peste intreaga foaie, cu dosul unei linguri.

Dam prajitura din nou la rece pana se intareste ciocolata, apoi o portionam.

Pentru ornat am folosit putina nuca de cocos pe care am presarat-o peste niste forme speciale cu diverse decupaje.

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de faina depinde de tipul acesteia, precum si de celelalte ingrediente folosite: marimea oualelor, tipul de ulei sau de lapte, dar asa cum am precizat, punem faina treptat si ne oprim atunci cand aluatul nu mai este lipicios(din cand in cand ne infainam mainile in timp ce il framantam.)

2

Uleiul adaugat in glazura de ciocolata, ajuta ca aceasta sa fie mai lucioasa.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (59)

Andra_Constantinescu 1

20.12.2014, 23:19

A fost buna

Panacris 1

23.01.2015, 18:30

Bună și ideea cu uleiul Eu pun unt în glazură Foarte bună prăjitura

Ancutsa 1

05.12.2017, 15:22

Super buna! Si ce frumoasa e!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Şarlotă de banane cu pere- desert de post