Ideea mi-a venit asa instantaneu,mi s-au copt foarte multe pere,din cauza de vreme frumoasa.Perele de toamna,,asa am pomenit eu din copilarie,le impacheta bunica in ziar si le urca in pod sa se coaca ,iar pe parcursul ierni mancam pere delicioase si aromate.S-au schimbat si vremurile,nici bunicile nu mai sunt.....si m-am trezit cu multe pere coapte,mananc,ca-mi plac,dar cat sa mananc si eu....Ca sa nu mai lungesc vorba mi-am propus sa fac o prajitura cu crema de pere.Ca a iesit sau nu,ce pot sa spun eu,ca m-as lauda singura..dar ceva, ceva tot a iesit si e si gustoasa....
Blat:
Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare,adaugam zaharul si continuam sa batem cu telul,apoi galbenusurile,unul cate unul si uleiul ca la maioneza.Adaugam nuca,faina,praful de copt si cacaoa,omogenizam bine si turnam compozitia intr-o tava(25/35) tapetata cu hartie de copt.Dam tava la cuptorul preincalzit,este gata cand trece testul scobitorii.Scoatem tava din cuptor,lasam sa se raceasca si apoi o taiem in doua.O parte o lasam intreaga iar cealalta o maruntim.
Crema:
Curatam perele de coaja,dam cotorul la o parte si pasam foarte bine pana obtinem un piure,adaugam zaharul si punem pe foc pana incepe sa fiarba.Separat spargem ouale si adaugam o lingura de zahar brun.Ouale omogenizate le turnam peste pireul de pere,amestecand in continu.Separat hidratam gelatina in apa rece,cca 100 ml.Lasam sa fiarba pireul cca 10 min,apoi tragem cratita de pe foc,asteptam cca 10 min si apoi adaugam gelatina,amestecand bine sa se incorporeze in piure.Lasam la racit cca 20 min.Frisca vegetala impreuna cu smantana le mixam bine pana se intaresc.Apoi incepem sa incorporam in frisca pireul de pere,pana obtinem o crema omogena ( este molicita ,dar se intareste cat sta la frigider).
Asamblare:
In tava in care am copt blatul,punem niste folie alimentara,asezam prima foaie,turnam din crema cat sa acopere bine foaia,apoi adaugam foaia faramitata si peste restul de crema.Deasupra turnam glazura de ciocolata,pe care am incalzit-o in apa fiarta.Dam la rece cca 5-6 ore,apoi cu un cutit trecut prin apa fierbinte portionam prajitura si o decoram dupa bunul plac.Eu am folosit o tema de sezon,adica toamna reprezentata prin pere,iar suprafara prajiturii reprezinta un covor de frunze maronii.....