Incepem cu umplutura:
Merele le spalam si le curatam de coaja. Le dam pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi le stoarcem sucul. Intr-o tigaie punem uleiul. Adaugam merele si zaharul (puteti pune mai mult daca va place sa fie mai dulce compozitia). Le lasam la foc potrivit, pana scade de tot zeama. Tragem tigaia de pe foc si punem scortisoara, anasonul si zaharul pudra cu pastai de vanilie. Amestecam bine si lasam compozitia de mere sa se raceasca.
Aluatul:
Intr-un bol punem sucul stors de mere, uleiul si zaharul. Amestecam cu un tel pana zaharul se topeste. Adaugam praful de copt, coaja rasa de portocala si zaharul pudra cu pastai de vanilie. Incepem sa incorporam faina, iar cand aluatul devine nelipicios si usor de modelat nu mai adaugam faina deloc. Rupem un sfert din aluat, il invelim in folie si il bagam in frigider. Restul de aluat il punem pe masa de lucru si intindem o foaie.
Ungem o tava mare de aragaz cu margarina si punem hartie de copt. Asezam foaia de aluat, pe care o intepam cu furculita din loc in loc, apoi punem umplutura si o nivelam cu o paleta.
Scoatem aluatul de la frigider si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari peste mere, dar sa acoperim intreaga suprafata a prajiturii. Bagam tava in cuptorul incins, la temperatura de 170-180 de grade. Lasam prajiturica acolo pana devine usor rumena. Scoatem tava cand este coapta prajitura, o lasam sa se raceasca, apoi o pudram cu zahar.
Daca o lasati pana a doua zi, prajitura va fi excelenta pentru a fi servita. Puteti servi si imediat ce e gata, dar e usor crocanta. Sa aveti pofta...