Prajitura Dobos

de Gheorghita_T in Prajituri, 15 Apr 2018 | 4891 vizualizari

 

"Bunatati de Paste"
Fiind mare iubitori de ciocolata, am cautat sa pregatesc de Paste o prajitura ciocolatoasa si am gasit pe site-ul Jamilei reteta tortului Dobos, care m-a incantat si indata a trecut pe lista preparatelor de Paste.
La acesta reteta am facut mici modiicari, deoarece nu am dorit  sa  arate ca un tort, am copt cele 6 foi intr-o tava dreptunghiulara . Am dublat compozitia la 1 foaie si am facut  1 ½ de crema.
Iar pentru decor  am preferat sa folosesc  in loc de caramel, ciocolata rasa si bastonase de ciocolata pentru decor, care se gasesc in comert sub diferite forme si culori.
Va pot marturisi ca este o prajitura extraordinara!

 

INGREDIENTE

Pentru o foaie:
  • 40 g faina
  • 40 g zahar
  • 20 g unt (topit si racit)
  • 2 oua
  • putina sare
Pentru crema:
  • 450 g unt la temperatura camerei
  • 300 g ciocolata amaruie (picaturi sau tableta taiata cubulete)
  • 300 g zahar pudra
  • 5 oua
  • 5 linguri de apa
Pentru decor:
  • 100 g ciocolata rasa
  • Optional bastonase de ciocolata
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Dobos:

Foile:

  1. Intr-un bol se adauga oul, zaharul si sarea si cu ajutorul unui mixer se mixeaza foarte bine pana cand compozitia isi tripleaza volumul.
  2. Se adauga in compozitie untul topit si racit impreuna cu faina cernuta iar apoi cu miscari largi se incorporeaza usor untul si faina.
  3. Compozitia se transfera intr-o tava de copt tapetata cu hartie de copt si se intinde usor compozitia in toata tava, avand grija sa nu se piarda aerul incorporat in ou.
  4. Se pune tava in cuptorul preincalzit la 175 C  pentru aproximativ 15 minute.
  5. Blatul rezultat trebuie sa fie subtire dar pufos.
  6. Se repeta pasii mentionati pentru a coace inca alte 5 foi, adica in totat 6 foi gata coapte.

 Crema:

  1. In bolul unui mixer se adauga ouale si zaharul pudra si se mixeaza pentru inceput usor, apoi la putere maxima timp de 10 minute, pana cand ouale isi tripleaza volumul.
  2. Compozitia rezultata se transfera intr-un bol de sticla, pe care l-am pus pe baie de aburi si sta intr-o cratita cu apa care fierbe incet.
  3. Cu ajutorul unui tel se amesteca aproximativ 15 minute sau pana cand amestecul se va ingrosa si ne va arde putin la deget.
  4. Cand amestecul este aproape gata, se adauga apa si se mai amesteca inca 5 minute.
  5. Se scoate bolul din cratita, se adauga ciocolata si se amesteca foarte bine, cat sa se topeasca ciocolata si sa se obtina o crema omogena.
  6. Crema de ciocolata rezultata se lasa la racit.
  7. Intr-un bol se adauga untul la temperatura camerei si se mixeaza putin, iar apoi se adauga putin cate putin din crema de ciocolata, si procedam astfel pana cand voi termina toata crema.

 Asamblare:

  1. Pe un platou se pune prima foaie si se adauga 2-3 linguri din crema de ciocolata si se intinde cu grija cat mai uniform posibil. Crema de ciocolata trebuie impartita in mod egal si trebuie sa pastram putin din crema si pentru a imbraca ultima foaie.
  2. Se pune cea de a doua foaie si vom continua sa punem foaie si crema pana cand vom termina toate foile.
  3. Ultima foaie se asaza usor si se adauga crema pastrata pentru a o imbraca.
  4. Peste prajitura se presara ciocolata rasa si bastonasele de ciocolata.

 Prajitura se da la frigider pentru cel putin 2 ore sau cel mai bine peste noapte.

 

TIPS-URI

1

Este foarte important sa folosim ciocolata de buna calitate.

2

Crema de ciocolata trebuie sa fie foarte bine racita inainte de o o mixa cu untul.

3

Untul care se foloseste la prepararea cremei de ciocolata trebuie sa fie la temperatura camerei.

4

Prajitura se poate proportiona in bucati mai mari sau in bucati mai mici in functie de preferinte. Daca proportionatiin bucati mici vor rezulta in jur de 30 de bucati.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert pasca cu aluat fraged si merisoare