Pentru pranzul de duminica am ales sa prepar un pui cu…..portocale, vedeta acestei luni. Am folosit sucul de la doua portocale pentru sos plus alte arome, iar ca si garnitura un cus cus simplu.
Puiul intreg, se spala atat la exterior cat si la interior, se curata de eventualele pene mici ramase. Se lasa sa se zvante. Intre timp se pregateste marinata: intr-un castronel se pun toate ingredientele scrise mai sus la marinata. Se amesteca cu o lingurita si se unge puiul cu acest amestec de mirodenii. Se pune puiul uns intr-un vas si se lasa la frigider 2-3 ore. Portocalele se spala cu apa calda si se usuca. O portocala intreaga se inteapa din loc in loc cu un cutit cu varf ascutit. Portocala se introduce in pui. Se stoarce sucul de la cele 2 portocale si se pune intr-un vas termorezistent. Peste suc punem puiul si dam vasul la cuptorul incins la 175 grade pentru 2 ore. Un pui intreg se tine la cuptor o ora/kg. Pentru ca l-am facut la foc mediu am marit putin durata de gatire a puiului. La fiecare 15-20 minute am intors puiul, sa se poata rumenii pe toata partile.
Pentru sos: am strecurat toata zeama lasata de pui dupa ce s-a copt. Am pus sosul intr-o craticioara si l-am pus la foc mic. Intr-un castronel am pus 3-4 linguri suc de portocala, am adaugat amidonul si am amestecat pana amidonul s-a diluat. Am turnat amidonul diluat peste sosul din craticioara si l-am lasat sa fiarba 3-4 minute, pana a inceput sa se ingroase putin. La final am adaugat un cub mic de unt.
Pentru garnitura si servire: fierbeti cus cusul conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa si sare. In cus cusul fiert se adauga un cub de unt si se amesteca. Se serveste cus cusul stropit cu sos de portocale si o bucata de pui cu sos.
1
Amestecul apple-orange contine: sare, coaja de portocale si mere, chimen, ghimber, scortisoara, cuisoare, coriandru (este un amestec de mirodenii care merge la placinte cu mar, dar se poate condimenta si carnea de rata sau gasca)
2
Daca sosul din vasul in care s-a prajit puiul a scazut prea mult, adaugati mai mult suc proaspat de portocale atunci cand pregatiti sosul
3
Serviti puiul cu garnitura preferata… orez, piure de cartofi, de mazare, de conopida…
4
Nu este o mancare cu sos dulce, trebuie sa gasiti echilibrul dintre mirodenii-iute