De data asta am zis sa poposesc in gradina Irinei ca ea e moldoveanca si am zis sa fac dupa reteta ei. Sa nu va aud ca pe vremuri nu se folosea zahar brun si ca nu e reteta autentica, nu are sens sa ne dam de gard , lucrurile se mai schimba si nu e gresit sa indraznim sa facem modificari , important este rezultatul final, adica sa fie gustos, asta conteaza.Multumesc Irina , au iesit deliciosi. Eu am facut jumatate din cantitate, dar am repetat-o 3 zile la rand....)))))))))))))))
Pentru Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, drojdie, zahar, lapte, unt, nuca, miere.
Iata cum se prepara Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta
Sirop : Am pus la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie, apoi l-am lasat la racit. Ingredientele mi le-am pregatit de seara si le-am lasat la temperatura camerei. Intr-un castron am cernut faina. Am amestecat drojdia uscata cu 1 lingura de zahar si o lingura de faina ( am luat din cantitatile masurate), am adaugat un pic de lapte caldut si am omogenizat totul, am lasat 15 min sa creasca. Am topit untul. Restul de zahar impreuna cu cele 2 oua , albusul de la oul pentru uns si coaja de lamaie le-am amestecat bine si am turnat jumatate din laptele caldut. Peste faina am presara sarea, in mijloc am facut o adancitura, am pus ouale amestecate bine, am adaugat maiaua si am inceput sa amestec, am adaugat si restul de lapte si am inceput sa framant. Am adaugat si untul topit si am continuat sa framant pana am obtinut un aluat nelipicios. Am uns un castron cu ulei si am asezat aluatul, am acoperit castronul cu folie alimentara si am lasat sa creasca. Dupa ce a crescut am cantarit aluatul si l-am impartit in 12 bucati de ccca 102 g cu aproximatie. Am format mucenicii sub forma de opt, i-am asezat in tava si i-am mai lasat la crescut cca 10-15 min, apoi i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am bagat tava in cuptor si i-am lasat la copt pana au inceput sa se rumeneasca frumos. I-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca dar nu de tot, sa fie calduti. Api i-am bagat in siropul rece, i-am uns cu miere din abundenta si apoi am presarat nuca macinata.
Vezi si reteta de Mucenici muntenesti.