Aceste rotite sunt o poveste dulce cu un parfum aparte pentru mine pentru ca este o reteta mai putin intalnita, din caietul bunicii. Cei care o au, au dat-o uitarii pe nedrept. Trebuie musai sa afisez o imagine si cu batranul nuc de la care provin nucile din imaginile cu prajitura. Acest nuc exista deja cand m-am nascut eu. Atunci cand va muri, voi simti ca am pierdut pe cineva drag.
Aluat nisipos, multa nuca pe bezea, marmelada de caise sau crema de cacao, prajiturici care pot sta pe masa celei mai simandicoase intalniri corporate
sau pe masa voastra de Craciun. Si cum altfel puteam sa prezint decat punand in cadru si o minunata dantela faurita de mainile bunicii mele, alaturi de caietul ei.
Curatam nucile si le macinam mediu, nici prea fin dar nici grosier.
CREMA
Daca optam pentru umplere si cu crema, va trebui sa o preparam din timp si sa o racim rapid. Se omogenizeaza un amestec uscat faina+zahar+cacao, se adauga laptele rece amestecand mereu cu telul para, se pune pe foc si se fierbe cam 10 minute amestecand continuu
ca sa nu se faca cocoloase. Se opreste focul si se adauga untul cuburi. Pentru o crema mai fina, untul se freaca cu putin zahar pudra si in el se incorporeaza crema rece.
ALUATUL
Separati ouale. Intr-un castron se pun la gramada toate ingredientele pentru aluat si se framanta pana se obtine o bila omogena.
BEZEAUA
Se bat 1-2 albusuri, cu 100-150g zahar pudra, cu telul para. Nu avem nevoie de o bezea prea batoasa. Cu ea va trebui sa ungem rotitele pentru
ca apoi sa le dam prin nuca pisata.
Pregatiti o tava mare cu hartie de copt. cred ca merge si fara hartie dar eu am pus totusi. Preincalziti cuptorul la 170-180 grd.
Aluatul il impartim in doua si intindem o foaie de 5 mm. Se taie cercuri cam de 4 cm. Eu le-am taiat de 3 dar recomand 4 cm. Se decupeaza mijlocul cu degetarul. Extragem rotitele de aluat, le ungem cu bezea si le tavalim cu partea cu bezeaua prin nuca macinata si le asezam pe hartia de copt cu nuca in sus. Obtinem doua tavi ,mari.
Se lipesc doua cate doua rotitele cu marmelada sau crema rece.
Daca le doriti foarte dulci, se pot pudra cu zahar vanilat fin macinat.
1
Nu va recomand metoda de montaj: talpa un cerc nedecupat la mijloc si fara nuca, lipit cu marmelada de o rotita cu nuca pentru ca n-au gustul la fel de bun ca in varianta indicata.