retete de vara
De obicei pregăteam salata de vinete cu multă maioneză. Vara această mi-am propus să renunț la mâncărurile foarte grase și să am mai multă grijă de siluetă.
Vinetele și ardeiul se coc pe tava de la cuptor. Se lasă câteva minute pe fiecare parte, la foc mediu, având grijă să nu se ardă.
Când vinetele sunt bine coapte (adică miezul este complet moale, pufos), se dau deoparte, se taie și se lasă să se răcorească puțin, apoi se îndepărtează coaja. Miezul copt se pune într-o sită de plastic, așezată deasupra unui vas de colectare. Se lasă să se răcească complet, timp în care se scurge lichidul amărui pe care acestea îl conțin.
După ce se răcește, ardeiul copt se curăță de coajă și de semințe.
Ambele legume se toacă mărunt. In cazul vinetelor se va folosi un instrument de lemn, plastic sau ceramică sau un cuțit care este din oțel inoxidabil. Prin contact cu un metal oarecare, vinetele se înnegresc.
Se amestecă vinetele cu ardeiul și usturoiul pisat. Se adaugă ulei și se amestecă ușor, ca la maioneză, în același sens. Se sărează după gust și dacă se dorește se adaugă și un pic de zeamă de lămâie.
Opțional, puteți adăuga și câteva fire de pătrunjel tocat sau ceapă.
Se pot servi cu roșii cherry.