Sarmalute in foi de vita

de adnas54 in Porc, 22 Feb 2010 | 7245 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • * 1 kg carne tocata amestec de vita si porc,
  • * 2 cepe albe,
  • * 3-4 linguri orez,
  • * sare, piper,
  • * boia dulce, menta dupa gust,  
  • * 1-2 legaturi marar ,
  • * afumatura
  • * 30-35 foi de vita
  •  Pentru sos:
  • * 50 gr margarina,
  • 1 lingura de faina,
  • * 100 ml. iaurt

 

Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de vita:

Compozitia:

Intr-o cratita pe aragaz la foc mic, se distuie ceapa in ulei cu putina apa. Apoi se adauga orezul si se mai lasa cateva minute.Dupa ce s-a racit se adauga peste carnea tocata, impreuna cu mararul tocat marunt, bulionul, sarea si piperul (daca mai e necesar se adauga putina apa).  Se fac apoi sarmalutete din foile de vita de vie. Eu folosesc frunzele de vita de la congelator, pregatite de mine. Cand e vremea lor, le cumpar din piata, le oparesc in apa cu sare, le las la scurs si racit. Apoi le fac sul, de cca 30-35 de buc., cat pentru o portie si le pun la congelator. Rezulta cca. 30 de buc. in functie de marimea care o faceti.

Pe fundul cratitei se pun 2-3 frunze de vita. Sarmalutele se aranjeaza in cratita randuri-randuri, iar intre ele se adauga afumatira taiata fasi si tijele ramase de la marar, merge bine chiar marar uscat.  ii da sosului o savoare. Deasupra se inchide tot cu un strat de foi de vita. Se adauga apa cat sa le acopere. Se fierb la foc mic. In cazul in care lichidul scade, este necesara adaugarea de apa pana la 1/2 din cratita.

Cand sarmalutele sunt aproape gata, separat se face un sos bechamel din margarina si faina, care se subtiaza cu sosul in cate au fiert sarmalutele, la care se adauga si iaurtul, pentru ai da un gust acrisor. Se rastoarna sosul peste sarmalute si se mai da un clocot.
Inainte de a inchide focul se mai adauga verdeata. Se servesc cu maioneza.
Combinatia dintre sosul cu iz de marar si maioneza, le face speciale.

Pofta Buna :)

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (8)

Sylvia 1

23.02.2010, 10:17

Excelent arata

dicarmencitta1957 1

23.02.2010, 22:05

Tare gustoase,o bunatate.Sosul cred ca este o bunatate.Felicitari pentru reteta,am pus-o la favorite,am sa o incerc.

adnas54 1

23.02.2010, 22:14

@silvia si @carmen,

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmalute cu ceafa afumata