Pe buna dreptate sunt mixte caci contin trei sortimente de carne , trei de ceapa si doua de varza [ am infasurat cateva chiar si in frunze de salata ].La granita dintre sezoane ai de unde alege .
Sarmalutele au fost cu atat mai bune cu cat stiam ca varza ,ceapa si carnea sunt de ,, origine controlata '' adica din gradina noastra sau gospodaria socrelei .
-Pregatiti frunzele de varza verde :Scobiti varza de cotor si o puneti la oparit intr-o oala cu apa clocotit la care ati adaugat sare si otet . desprindeti pe rand foile si le curatati de nervurile mai grose.
-Desprindeti frunzele de varza murat si le curatati de nervuri .
-Impartiti in doua sau trei frunzele daca sunt prea mari .
-Taiati ceapa marunt si o caliti in ulei , adaugati si orezul si caliti pana devine sticlos . Amestecati cu carnea tocata, pasta ardei . boia si putin marar verde tocat .Sarati, piparati si mai amestecati in compozitie putin bulion sau o lingura pasta de rosii.
-Impachetati sarmlutele , le puneti intr-o tava sau vas ceramic uns cu ulei .
-Presarati marar verde , inveliti totul cu felii subtiri de afumatura , stropiti cu putin ulei .
-Puneti apa cat sa le acopere dar nu de tot [ sunt mai bune in ultima faza a prepararii sa fie copte-rumenite ].Acoperiti cu folie si dati la cuptor 30 minute . Dupa aceasta scoteti folia sau capaculsi le lasati inca 30 min sa se rumeneasca la foc mic .
Serviti dupa pofta cu smantana - noi preferam iaurt mai gras , ardei iute sau hrean in otet .Nu uitati ca merge si un pahar de vinisor. Alb !!!
1
Alegeti frunze de varza cat mai subtiri ,
2
Otetul adaugat la apa de oparit le face elastice.