Am mai facut dar mai sofisticati, cu umplutura. Acum am fost solicitat sa-i fac simpli si fara nuca daca se poate. Mofturosii astia. :)))
Drojdia se pune la crescut cu o lingura de zahar, una de lapte si una de faina, 10-15 minute.
Ouale se bat spuma cu un praf de sare.
Laptele se incalzeste putin sa fie caldut.
Se pune faina intr-un castron, se face un loc in mijloc si se pun toate ingredientele, fara ulei.
Se framanta un aluat nelipicios.
Se adauga si uleiul si se mai framanta 10 minute.
Se acopera cu un prosop si se lasa la crescut 1,5-2 ore la loc caldut.
Aluatul dospit se framanta de 2-3 ori si se imparte in 8 bucati.(sau mai multe daca vreti sa fie sfintisorii mai mici)
Din fiecare bucata se intinde pe blat un sul de 25-30 cm lungime din care se face sfintisorul prin rasucire in forma de 8.
Se pot face si doua rasuciri dinspre capetele sulului spre centru, sunt frumosi.
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la crescut 15-20 minute.
Se ung cu galbenus de ou batut cu o lingura de lapte.
Se introduc in cuptorul preancalzit pentru 30-35 minute, pana se rumenesc frumos.
Siropul se face prin fierberea ingredientelor 2-3 minute. La sfarsit adaugam aromele.
Se scoate tava din cuptor, se scoate hartia de copt, se pun sfintisorii la loc in tava si se toarna peste ei siropul.
Se reintroduce in cuptor pentru 5-7 minute pana se absoarbe tot siropul.
Se unge fiecare cu miere si se da prin nuca macinata.
Eu am facut si fara nuca avand mofturosi prin zona.
Pofta Buna!