La prima vedere, supa asta nu va face prea tare cu ochiul si asta datorita culorii. Se datoreaza doar ciupercilor culoarea inchisa. Pentru un aspect cat mai placut, dar si pentru gust am adaugat fulgi de chili si fulgi de ceapa. Nu am sa incerc eu sa va lamuresc cat sunt de bune aceste supe, eu le-am descoperit in urma cu 3-4 ani. Ardeleanca fiind nu am dat pe nimic ciorbele acre cu bors sau zeama de varza, cu smantana si ardei iute. Cu supele astea treaba sta cam asa: ori te indragostesti de ele, ori le urasti J)). Va mai spun doar ca sunt hranitoare, sunt excelente pentru cei mici, trebuie sa gasiti doar combinatiile care va plac, sa le asezonati dupa gustul vostru, iar ca si secret (invatat de la cineva de specialitateJ))este sa folositi supa sau stock de pui (poate sa fie si supa de legume sau din alta carne). De data asta am folosit supa de rata…
Sira spinarii, gat, aripi pentru supa de rata
Pentru inceput pregatim cele necesare pentru supa de rata. Am ales carnea si am pus-o intr-o oala de 4 litri. Am adaugat morcovul ci radacina de patrunjel curatate, am adaugat apa pana sus si am dat supa la foc mediu. Am spumat supa si lasat-o sa fiarba la foc mic 50-60 minute. Am strecurat supa prin sita deasa.
Intre timp, cat supa a fiert, am pus ciupercile shitake intr-un castronel cu apa rece la hidratat pentru 50-60 minute.
In supa limpede de rata am adaugat cartofii curatati si taiati in sferturi, ciupercile shitake (fara apa in care sau hidratat), cateii de usturoi, ciupercile champinion taiate in felii groase, apoi am dat totul la foc aproximativ 50 minute, pana toate au fost bine fierte. Am dat oala deoparte si cu un mixer vertical am pasirat bine toate legumele pana supa a devenit cremoasa. Am pus oala la loc pe foc, am adaugat bulgarasi de savoare, am potrivit-o de sare, putin piper proaspat macinat,cateva linguri de ulei de masline infuzat/aromatizat, smantana am diluat-o in apa in care sau hidratat ciupercile shitake si am pus-o in supa. Am lasat sa dea cateva clocote, apoi am servit in farfurii/castronase cu fulgi de chili si fulgi de ceapa.
Pentru servit puteti folosii crutoane. Eu am facut in felul urmator: feliile de paine le-am stropit cu putin ulei de masline, am asezat o feliuta de cascaval de capra, iar peste cascaval 1-2 felii subtiri de ciuperci champinion. Am pus feliile de paine in sandwich maker si le-am lasat pana sau rumenit (4-5 minute), iar pe langa paine am pus si cateva felii de ciuperci…Sa fa vie de folos!!!