Tango cu cirese

de simona72 in Torturi, 23 Iun 2015 | 6554 vizualizari

 

Un tort sublim pe care l-am pregatit de ziua mea. Dupa cum bine stiti si v-am obisnuit sunt adepta deserturilor simple, dar delicioase. Acest tort l-am vazut pe blogul lui Adrian Hadean, caruia ii multumesc si care ma cucerit din prima. Este cu ciocolata si cirese, iar deserturi cu ciocolata nu fac decat ocazional...La prima vedere nu pare complicat, dar pot zice ca m-am muncit ca pentru 2 torturi cu blat. Tortul prevede foi, ceea ce mie mi-au dat batai de cap. Marele avantaj al acestui tort, pe langa ca este absolut minunat, este ca se poate pregati, pardon, este musai a se pregatii cu 1-2 zile inainte, pentru a lasa timp foilor sa se fragezeasca si sa se inmoaie...

 

INGREDIENTE

  • pentru foi:
  • 75 g zahar brut
  • 75 g zahar alb
  • 75 g miere
  • 75 g unt
  • 2 linguri lapte
  • 1 praf de sare
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita bicarbonat(5 g)
  • in plus: pentru fiecare foaie(5 la numar) cate un pumn mic de faina
  • 25 g cacao
  • pentru crema:
  • 240 g smantana pt frisca
  • 6+2 linguri lapte
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri zahar
  • 180 g ciocolata 50% cacao
  • 25 g unt
  • 50 ml coniac sau lichior, ce va place
  • pentru jeleul de cirese:
  • 500 gr cirese fara samburi
  • 15-16 bucati marshmallow
  • 1 lingurita amidon+ 2-3 linguri apa rece
  • pentru decor: cirese cu codita pudrate cu zahar pudra
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tango cu cirese:

Pentru foi: intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul alb, cel brut, mierea, untul, laptele si sarea. Se pun pe foc,se amesteca mereu cu un tel tip para, se lasa sa dea in clocot si sa fiarba cateva minute pana face spume si incepe usor sa se caramelizeze. Se ia vasul de pe foc si se pune in altul cu apa rece sau gheata, se amesteca mereu pana ajunge la o temperatura suportabila de a scufunda usor un deget in compozitie. Se adauga cele 2 oua, bicarbonatul si se amesteca energic cu telul pana la incorporarea completa a ingredientelor. Se adauga faina in mai multe transe, cacaua si se amesteca cu o spatula. Se da la frigider pentru 30-40 minute. Se imparte aluatul in 5 bucati pentru a coace 5 foi cu diametrul de 24 cm. Daca diametrul este mai mic, 20 cm, coaceti 6 foi. Luam fiecare bucata de aluat in parte, o framantam putin, eu am mai adaugat cate un pumn mic de faina si am framantat pana la incorporarea completa a fainii. Am pudrat foarte usor o bucata de hartie pergament, am pus bucata/bila de aluat in mijloc, am intins cu sucitorul intr-o foaie subtire, am pus forma in care urma sa asamblez tortul si am decupat cu varful unui cutit. Am impuns foaia cu o furculita din loc in loc, am copt foaia impreuna cu resturile, la cuptorul incins la 190 grade pentru 5 minute. Am procedat la fel si cu restul foilor.

Pentru crema:intr-o craticioara cu fund dublu am pus smantana pentru frisca si 6 linguri cu lapte. Am pus craticioara pe foc si am lasat sa dea in clocot. Ciocolata am topit-o pe baie de aburi. Galbenusurile le-am frecat cu 2 linguri lapte si 2 linguri zahar. Peste galbenusurile frecate am pus smantana fiarta, am amestecat energic, am pus compozitia la loc in craticioara si am pus pe foc pana aproape a ajuns la punctul de fierbere.NU trebuie sa dea in clocot!! Mixtura fierbinte am turnat-o in mai multe transe peste ciocolata fierbinte in timp ce amestecam cu telul. La final am adaugat untul si coniacul. am amestecat si am dat la frigider crema pana in momentul asamblarii. Crema se ingroasa la frigider...

Pentru jeleul de cirese: am pasirat ciresele in robotul de bucatarie. Am pus piureul intr-o craticioara, am lasat sa fiarba si am adaugat marshmallow. Am amestecat pana sau dizolvat si am lasat sa fiarba 5-8 minute. La final am adaugat 1 lingurita amidon dizolvat in putina apa rece. Am adaugat amidoul dizolvat la piureul de fructe, am amestecat si am lasat sa dea in clocot si sa se ingroase. Am lasat sa se raceasca jeleul.

Pentru asamblare: am imbracat o forma de tort cu inel detasabil in folie alimentara. Am pus o foaie pe fundul formei, am pus 3-4 linguri crema(daca crema s-a intarit prea tare la frigider o puneti pentru cateva secunde pe flacara), am uns uniform foaia cu crema. Am pus alta foaie, crema, alta foaie crema si am dat la frigider pentru 30 minute sa se intareasca putin crema. Peste ultimul strat de crema am pus jeleul de cirese, am pus alta foaie, crema, alta foaie si ultimul strat de crema. Resturile de foaie pe care le-am copt le-am maruntit foarte fin la robot. Peste ultimul strat de crema am pus firimiturile fine, am acoperit cu folie alimentara si am dat tava la frigider pentru 36-40 ore, aproximativ 1 zi si jumatate, dar poate sta chiar si mai mult. Am scos tortul din tava, din folie, l-am pudrat si pe margini cu firimituri, l-am ornat cu cateva cirese si l-am servit cu mare pofta. Sa va fie de folos!!

TIPS-URI

1

Am respectat intocmai cantitatile date in reteta, dar a mai necesitat o complectare de faina cu cate un pumn de faina la fiecare foaie in parte. In momentul in care am impartit aluatul si am vrut sa-l modelez pentru a face foile, nu a fost posibil...aluatul a fost prea moale, deci am mai complectat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tango cu cirese" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

kytz 1

28.05.2018, 09:33

Un tort absolut superb și delicios! 🍒🍒🍒

madi_marin 1

28.05.2018, 11:37

Arata foarte bine! Am salvat si eu reteta

kytz 1

23.06.2018, 12:02

La mulți ani!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu ciocolata alba si jeleu de zmeura