In Oradea am mancat o tarta delicioasa, am incercat sa imit gustul..am reusit zic eu, ideea cu stelutele, insa, ii apartine Ionelei.
Punem faina intr-un bol, adaugam untul taiat cubulete si tinut in prealabil la temperatura camerei,
adaugam smantana, apoi zaharul si oul, esenta de vanilie si framantam un aluat tare, daca mai e nevoie de faina punem pana nu se lipeste aluatul de degete.
Lasam aluatul la frigider pana pregatim merele caramelizate.
Merele se curata, se taie in cubulete.
Caramelizam zaharul, adaugam untul si tinem la foc mic pana se topeste zaharul caramelizat, adaugam si frisca si amestecam bine. Punem merele si le lasam pana se inmoaie, aprox. 15 min. adaugam si scortisoara. Lasam la racit.
Scoatem alautul de la frigider,
1/3 din aluat pastram pentru stelute, restul aluatului il sucim si il punem in tava tapetata, peste aluat punem pesmetul pentru a absorbi surplusul de lichid, adaugam merele caramelizate. Din aluatul oprit intindem o foaie din care decupam stelute, sau ce forme doriti si le puneti peste merele din tava.
Se coace la 180 C pentru 40-50 min.
1
Daca doriti puteti presara seminte de susan inainte de a da tarta la cuptor.