M-am gandit mult daca sa ii spun tort tiramisu sau altfel. Stiu ca exista sau ca vor exista voci care vor spune, asta nu e tiramisu pentru ca are...sau nu are... Pe de alta parte, daca i-as fi spus altfel, alte voci ar fi spus: aaa, asta e tiramisu pentru ca e insiropat cu cafea si are mascarpone... Nu se cunoaste sigur cine l-a inventat sau originalitatea acestui desert, cert este ca este un desert italian, si ca se distinge prin gustul si aroma de cafea si crema mascarpone. Restul...speculatii. Eu am incercat tiramisu cu fructe de padure, cu piure de castane, clasic, insa niciodata nu am incercat sa fac un tort tiramisu. Va spun ca este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am gustat. Nimic comun in gustul acestui tort , nimic banal, va asigur. Puteti sa va incantati atat pe cei dragi, cat si cei mai pretentiosi musafiri.
pt blat:
pt crema:
pt sirop:
pt ornat:
Tiramisu reţetă cu blat
Turta dulce si miezul de nuca se baga la robot si se macina, nu foarte fin, dar nici grosier. Dam deoparte.
Separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cand s-au transformat intr-o spuma tare, adaugam zaharul brut si mixam in continuare pana se incoporeaza. Adaugam, unul cate unul, galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare.
Adaugam 12 linguri din mixul de nuca, in 3 transe, amestecand usor cu o paleta de mixer dupa fiecare transa. Procedand astfel, bezeaua nu se va lasa. Pregatim una sau doua forme de copt (cu diametru egal), prevazute cu hartie sau unse cu unt si pudrate cu faina. Turnam compozitia in mod egal si le punem la copt in cuptor...evident! :)) lasam la foc mediu, cam 20-25 minute, pana capata o culoare rumena, frumoasa. Le scoatem apoi din cuptor, si le lasam la racit pe un gratar. Intre timp, punem zaharul la caramelizat si amestecam usor cu o lingura de lemn, pana se topeste uniform. Adaugam cafeaua peste caramel si apa si lasam sa fiarba un pic, pana obtinem un sirop. Dam deoparte sa se raceasca. Este un sirop...delicioos! Topim ciocolata alba pe baie de aburi. Lasam sa se raceasca si o adaugam peste mascarpone. Amestecam cu un mixer pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam cateva linguri de lichior si mai amestecam un pic cat sa se incorporeze lichiorul. Dam deoparte. Dupa ce s-au racit toate, intr-o forma de copt cu inel detasabil, asezam primul blat, insiropam bine, asezam un strat generos de crema, apoi asezam cel de-al doilea blat si presam ca sa se niveleze crema de dedesupt. Insiropam cu restul de sirop, asezam restul de crema (oprim cateva linguri pt moturile de deasupra, dar nu e musai, doar daca doriti sa il ornati) si nivelam cu o spatula. Dam la rece 2-3 ore. Dupa ce a stat la rece, detasam inelul, pudram cu cacao suprafata tortului, marginile le imbracam in pesmet ramas din mixul cu nuca. Crema ramasa o amestecam cu o lingura de cacao. Formam cateva moturi de crema. Eu nu am vrut ceva special de ornat, am vrut sa il pastrez mai simplut. Dam din nou la rece sau servim o portie chiar atunci. Va asigur ca este un tort excelent, cu un gust special!
1
eu am folosit forme de copt cu diametrul de 24 cm.
2
ar fi bine ca turta dulce sa fie un pic uscata, se macina mai usor.
3
puteti insiropa cat maimult blatul, mie mi-a fost teama sa nu se desfaca blatul.
4
folositi amaretto pt crema, sigur ii va conferi un gust deosebit.