Tort Caramel - Luic

de DinDragostePentruGatit in Torturi, 17 Dec 2012 | 3544 vizualizari

 

INGREDIENTE

Blat
  • 4 ouă;
  • 3 /4 cană făină (proaspăt cernută);
  • 3 /4 cană zahăr;
  • 1 pachet pudding cu aromă de caramel Dr. Oetker;
  • 4 lg ulei de floarea soarelui;
  • 1 praf de copt Dr. Oetker;
  • sucul de la 1 /2 portocală;
  • 1 fiolă esență de rom;
  • un praf sare.
Cremă
  • 200 g ciocolată cu cremă de caramel;
  • 200 mL smântână pentru frișcă LaDorna;
  • 3 foi de gelatină Dr. Oetker.
Sirop
  • 200 mL apă;
  • 3 -4 lg zahăr;
  • 1 fiolă esență de rom.
Decor
  • 200 mL smântână pentru frișcă LaDorna;
  • 3-4 lg zahăr pudră vanilat Dr. Oetker.
  • 100 g ciocolată cu lapte;
  • 1 lg cacao.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Caramel - Luic:

Blatul 

Se cerne făina și se amestecă cu pudding, praf de copt și un praf de sare. Se lasă de-o parte.

Se separă albușurile de gălbenușuri. 

Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până la dizolvarea totală a acestuia.

Într-un vas încăpător, gălbenușurile se  amestecă împreună cu uleiul, se adaugă esența de rom și sucul de portocală. Peste acestea se adaugă amestecul de făină, se omogenizează totul.

La final se adaugă albușurile bătute. 

Compoziția se toarnă într-o formă unsă cu unt și tapetată cu făină. 

Se coace la temperatură scăzută (circa 150-160 grade C) timp de aproximativ 30-40 minute. 

Se verifică cu metoda scobitorii. 

După ce s-a răcit, se taie blatul în două părți.

Crema 

Foile de gelatină se pun într-un bol cu apă rece pentru a se hidrata.

Se rupe ciocolata în bucăți egale și se încălzește la bain-marie sau la cuptorul cu microunde (circa 1 minut, depinde de puterea cuptorului). 

Se adaugă în ciocolata topită gelatina. 

Se bate frișca și se amestecă împreună cu ciocolata. 

Crema obținută se ține la rece.

Siropul

Se caramelizează puțin zahărul, se adaugă apa caldă, se ține pe foc până se omogenizează siropul. 

După ce s-a răcit, se adaugă esența de rom.   

Asamblarea

Prima jumătate de blat se pune pe un platou, se insiropează, se pune crema de caramel după care cea de-a doua jumătate de blat însiropat. 

Tortul astfel asamblat l-am lăsat peste noapte în frigider. 

A 2-a zi l-am decorat cu frișcă, pe lateral cu ciocolată rasă iar urarea am scris-o cu ciocolată de lapte topită + 1 lg cacao.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Am folosit o tavă cu diametrul de 24 cm cu pereți detașabili.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Caramel - Luic" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu mac și portocale - Desert aromat și delicios

ieri la 09:22

Brăduți dulci cu biscuiți și nucă - Desertul delicios perfect pentru sarbatori

pe 09.12 la 21:50

Ruladă de porc umplută cu cașcaval și bacon - Rețeta savuroasă și aromată

pe 09.12 la 09:44

Brăduț aperitiv cu cașcaval - Rețeta care te cucerește prin gust și aspect

pe 06.12 la 18:19

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1272 puncte

Panacris

1101 puncte

abstract01

324 puncte

 Merisor

300 puncte

Lau

Lau 9

251 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort Chitara