Tort Dobos

de Ela68 in Torturi, 2 Oct 2012 | 9862 vizualizari

 

by József C. Dobos

 

INGREDIENTE

  • Foile :
  • 6 albusuri
  • 6 galbenusuri
  • 150 gr zahar
  • 120 gr faina
  • un praf de sare
  • vanilie ( pastaie sau zahar vanilat )
  • Crema :
  • 3 oua
  • 250 gr unt tinut 2-3 ore la temp. camerei
  • 80 gr cacao sau 150 gr ciocolata
  • 200 gr zahar
  • 1 lingura rom
  • vanilie
  • Glazura :
  • 150 gr zahar
  • 2 lingurite otet
  • 1 lingurita unt
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Pentru foi :

Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul si sarea. Adaugam apoi galbenusurile, amestecand pana la omogenizare si in final faina cernuta pe care o inglobam cu mare atentie.

Tapetam o forma cu diametrul de 26 cm ( ungem BINE cu unt si hartia de copt ). Impartim apoi aluatul in 6 parti si coacem pe rand foile in cuptorul preincalzit cam 8-9 minute pana ce marginea incepe sa prinda culoare si foaia s-a intarit.Trebuie urmarit, coacerea poate fi mai rapida, in functie de cuptor. Aluatul are consistenta unui pandispan, deci  il vom nivela cu ajutorul unei spatule.Pana urmeza coacerea celorlalte foi, compozitia se tine la rece si nu se va mai amesteca in ea, ci se va lua doar de pe margine.

Dupa coacere, pentru ca toate foile sa aibe acelasi diametru, vom lua un inel de tort reglabil sau vom aseza o hartie cu diametrul dorit deasupra pandispanului si vom taia la exterior marginile neregulate.

Pentru obtinerea glazurii, vom topi 150 gr zahar, amestecand continuu pana acesta capata o culoare brun deschis. Nu se va lasa mai mult, caci exista riscul de a deveni amar. La sfarsit punem 1-2 lingurite de otet si o lingurita de unt.

Alegem una din foi si o impartim in functie de cat de mari dorim sa fie feliile de tort. Turnam rapid glazura peste foaie, eventual o mai intindem putin daca e cazul. Lasam 2 minute sa se raceasca si cu ajutorul unui cutit trecut prin unt delimitam triunghiurile.

Crema : Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul. Adaugam galbnusurile si punem compozitia la Bain-Marie, amestecand in continuare pana cand se infierbanta bine si devine spumoasa, avand grija totodata sa nu se coaguleze.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata data prin razatoare (sau cacaoa ) si vanilia. Amestecam cu telul pana la omogenizare si lasam sa ajunga la temperatura camerei, moment in care adaugam si untul.

Asamblare : Foile se desprind destul de usor de hartie daca se pune indeajuns unt pe foaia de copt. Se aseaza prima foaie pe platou si se monteaza inelul reglabil. Crema se imparte astfel incat sa fie distibuita in mod egal pe toate foile.

Alternam foaie-crema-foaie pana ajungem si la ultima foaie cu glazura, asezand fiecare triunghi pe o bucatica de marshmallow sau un mot de frisca.

 

TIPS-URI

1

Foile se desprind de foaia pergament doar cand s-au racit

2

Atentie ! Foile, coapte fiind, nu se vor aseza si pastra una peste alta caci exista riscul sa se lipeasca de hartie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos