Primul tort in forma de masinuta, facut pentru onomastica baietelului meu. La multi ani, Andreiucul mamei!
Blatul se prepara ca la pandispan. Se bat spuma tare albusurile, se adauga treptat zaharul si se bate in continuare. Galbenusurile se presara cu un praf de sare si se amesteca usor cu uleiul si aromele. Se pune crema de galbenusuri peste albuse, se adauga faina cernuta cu praful de copt, se amesteca cu o lingura de lemn de jos in sus. Se coace in tava dreptunghiulara, de dimensiuni mai mici si mai adanca.
Crema: Pe baie de abur se amesteca galbenusurile cu laptele si zaharul pana se ingroasa putin, se ia de pe foc si se adauga coaja si sucul de portocala. Cand s-a racit la temperatura camerei, se amesteca cu untul moale.
Blatul se taie in doua sau in trei (de preferat o tava mica; eu am avut o tava mai marisoara, asa ca l-am taiat in doua), se insiropeaza, se unge cu crema, la mijlocul blatului se aseaza jumatatea de chec cu partea mai lata jos si cea mai ingusta sus (se masoara checul in functie de latimea blatului de jos si se taie atat cat este nevoie din el). Eu am sectionat checul pe jumatate, l-am insiropat si pe el si l-am uns cu crema.
Se unge tot tortul cu unt frecat cu zahar pudra (sau crema daca faceti o cantitate dubla de crema) si se mai retuseaza pana capata forma de masinuta, se imbraca in pasta de zahar si ... liber la imaginatie.