Zacusca

de ionix in Zacusca, 21 Oct 2009 | 9227 vizualizari

 

reteta o am de la soacra-mea... am primit indicatii clare cum trebuie facuta si eu zic ca mi-a iesit delicioasa :D da da, mi-au murit laudatorii :D
din aceasta compozitie mie mi-au iesit 3 borcane de 800 g si 8 de 400 g...

 

INGREDIENTE

  • 5 kilograme de vinete
  • 3 kilograme de gogosari
  • 3 kilograme de rosii
  • 3 kilograme ardei kapia
  • 2,5 kilograme de ceapa
  • 1 l ulei
  • boabe de piper, foi de dafin, sare.
  • o lingura de miere (doar daca este cazul, in cazul in care rosiile sunt mai acre)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca:

Se prepara mai intai sucul de rosii dand pe masina speciala astfel incat sa nu ramana semintele si nici coaja. Sucul se pune la fiert cu 3 linguri de ulei. Se lasa la fiert circa 4-5 ore, pana scade un pic. Apoi se lasa la racit.

Se coc vinetele, eu le-am copt in cuptor invelind fiecare vanata in staniol. Apoi se toaca vinetele pe un fund de lemn cu un tocator de lemn, la vinete se lucreaza numai cu ustensile de lemn. Se lasa la racit intr-o sita pentru a se scurge bine.

Se coc ardeii si gogosarii pe o tabla in cuptor sau pe aragaz. Cu gogosarii am avut mari dureri de cap pentru ca se coc foarte greu. Dupa ce ai copt ardeii si gogosarii se decojesc si se curata de cotoare si seminte. Se taie cubulete mai mari.

Cat timp coci ardeii si gogosarii tai ceapa  cubulete.

Intr-un ceaun mare sau o oala mare se incinge un pic uleiul si se adauga ceapa. Se lasa la foc mic astfel incat sa se patrunda ceapa. Eu am lasat ceapa circa 30 min. Apoi se adauga vinetele mestecand continuu, apoi ardeii si gogosarii. Le-am amestecat si le-am dat la cuptor la foc mic, care a fost in prealabil incins. 

Din cand in cand mai invarteam cu o lingura de lemn. Cand a inceput sa clocoteasca am adaugat sarea si boabele de piper. sarea se pune dupa gust, eu am pus 2 linguri de lemn cu varf. 

Se lasa la fiert pana cand uleiul iese la suprafata. Eu am lasat mai mult un pic pentru ca am vrut sa se patrunda mai bine.

Au stat la cuptor circa 11 ore. Eu nu am pus miere pentru ca n-am avut nevoie, rosiile mele au fost destul de dulci.

Zacusca se pune fierbinte in borcane iar deasupra am pus cate o foita de dafin.

Se serveste iarna mai ales in zilele de post.

 

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (6)

ionix 1

31.10.2009, 22:12

n-am incercat sa mananc la ceai... o sa pap cu siguranta

Piti_Poanca_Vica 1

04.09.2016, 21:19

Da' alea 3 kile de rosii? cand se folosesc? ca dupa ce le-am fiert 4-5 ore (?) si le-am lasat la racit, au disparut in Triunghiul Bermudelor...
Un pic de atentie la retetele astea, ca incep sa semene cu doctoratele...

Comments, banuiesc ca sunt de la neamuri, si colege de birou.

diaconta 1

04.09.2016, 21:55

Piti_Poanca,sucul de rosii se pune odata cu vinetele si ardeii,inainte de a le pune la cuptor.
Nu-i asa ca nu-i taiem capul fetei ca i-a scapat acest lucru?
I se poate intampla oricui,nu e chiar usor de pregatit,pozat,redactat o reteta.
Te asteptam cu retete,cu siguranta nu vom fi la fel de carcotasi daca gresesti ceva

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zacuscă cu ciuperci,morcovi şi ţelină