Ciocolata

Postat de Miha in Alimente pe 25 Oct 2011, 22:22

Articol pe placul a 15 bucatarasi
comenteaza

Istoria ciocolatei incepe in America Centrala, inainte sa fi fost descoperita de Columb.

Exista presupuenri ca arborele de cacao, precum si chocolatl, bautura preparata pe baza de pulbere de cacao si condimente erau folosite inca din anul 600 i.Hr Populatia maya a avut chiar un zeu al arborelui de cacao, pe Ek Chuah. Nu se cunosc foarte multe despre acest zeu, dar reprezinta una din acele divinitati cu caracter dual, cand bun, cand rau, in functie de ocazie sau persoana. De asemenea, se povesteste despre caracterul "ambiguu" al pulberii de cacao.

Ciocolata a fost la inceput doar unul din multele produse importate dupa anul 1492, trebuindu-i multa vreme sa se modifice si sa devina "mitul" din ziua de azi. I s-au adaugat ingrediente variate, cum ar fi: unt de cacao, vanilie si zahar, pentru a mai reduce din amareala.

In anul 1828 chimistul olandez Coenraad J. Van Houten a inventat o presa ce va revolutiona procesul de producere a pudrei de caco si a ciocolatei.

Cum se produce ciocolata

Producerea ciocolatei incepe pe plantatii, in padurile din zonele ploiaose, deoarece planta are nevoie de conditii climatice speciale. Cand fructele arborelui de cacao s-au copt, se culeg, apoi se prelucreaza semintele sau pastaile. Se prajesc si se deshidrateaza, se indeparteaza pastaia si coaja. Prin presarea si macinarea acestora se obtin untul si pasta de cacao.

Tipuri de ciocolata

Clasificarea ciocolatei se face in functie de procentul de cacao continut de aceasta.

Pulberea de cacao - contine cel putin 20% unt de cacao si se obtine prin macinarea turtelor de cacao. Exista 2 tipuri de pulbere de cacao: cea alcanizata (olandeza) cu un gust mai putin pregnant si cea nonalcanizata.

Glazura - se foloseste la produsele de cofetarie. Se pune pe foc inainte de a fi folosita, obtinandu-se atfel o glazura neteda si lucioasa. Poate fi simpla, cu lapte sau alba si se poate combina cu diferite ingrediente in functie de produsul final dorit.

Ciocolata superioara - are un continut de cacao de cel putin 43% In prezent, exista ciocolata de mai multe feluri: moderata, cu un continut de cacao minim admis, trecand printr-un stadiu intermediar de la 60% la 70% cacao, si ajungand pana la procentul maxim de 99% cacao.

Ciocolata cu lapte - este tipul de ciocolata cel mai consumat in intreaga lume. La ciocolata "normala" se adauga lapte sau derivati ai acestuia (smantana, unt, grasimi butirice). Contine cel putin 25% cacao, 14%substante derivate ale laptelui si 3.5% grasimi butirice.

Ciocolata cu alune - este un amestec de ciocolata cu un continut de minim 32% cacao si de alune macinate. Se mai folosesc migdale sau nuci.

Ciocolata alba - contine un maxim de 55% zaharoza, cel putin 20% unt de cacao si lapte sau derivati de cel putin 14%. Nu este o ciocolata adevarata, din compozitia sa lipsind cacaoa, iar folosirea colorantilor este interzisa prin lege.

Ciocolata in alimentatie

Ciocolata reprezinta un aliment aproape complet, din punct de vedere nutritiv, acest lucru depinzand de calitatea si de tipul ciocolatei. De multa vreme exista o disputa privitoare la efectele negative sau pozitive asupra sanatatii. Ceea ce se stie cu siguranta este ca ciocolata nu este complet nevinovata, 100 g continand 530 calorii. Atitudinea care trebuie adoptata, este aceea a regulii conform careia excesele dauneaza negativ calitatea vietii, in timp ce echilibrul va fi benefic pentru corp si minte.

In afara senzatiei placute pe care o produce ciocolata de buna calitate, untul de cacao scade colesterolul din sange. Este bogata in antioxidanti si in vitamina E, intarziind astfel imbaranirea celulelor.

Ciocolata in bucatarie

Topirea ciocolatei: rupe ciocolata bucati si pune intr-un vas termorezistent. Pune vasul deasupra unui vas in care ai pus apa la fiert, avand grija sa nu clocoteasca. Amesteca din momentul in care ciocolata incepe sa se topeasca, pana obtii o compozitie omogena.

Se poate topi si la microunde, nefolosindu-se niciodata puterea maxima.

Raderea si taierea in bucati, sunt operatiuni simple, dar care necesita o pregatire prealabila. Inainte de toate ciocolata trebuie pusa in frigider, pentru a se raci. Cand razi ciocolata foloseste razatoarea cu ochiuri mari sau un curatitor de legume si nu atinge direct cu mana, foloseste o bucata de hartie. Pastreaz-o apoi intr-un loc uscat, pana la intrebuintare.

Calirea ciocolatei: este un procedeu folosit mai ales la obtinerea ciocolatei pentru glazura. Glazura trebuie calita pentru ca odata cu uscarea sa-si pastreze o culoare frumoasa si lucioasa.

Dupa ce ai topit ciocolata amestec-o pana ajunge la 45 grade, obtinand un lichid omogen. Toarna 3/4 din cantitate pe o planseta din material acrilic sau marmura si intinde-o cu o spatula, intinzand si adunand ciocolata de cateva ori. Las-o sa se raceasca pana la 28 grade, la aceasta temperatura fiind partial solidificata. Pune-o peste cea ramasa in vas si pune-o din nou la bain-marie, amestecand usor, crescandu-i temperatura pana la 32 grade. Trebuie folosita foarte repede sau se tine vasul la bain-marie pana in momentul intrebuintarii.

Prelucrarea ciocolatei: presupune o serie de ustensile si instrumente, cum ar fi o planseta din material acrilic, cutit de bucatarie foarte bine ascutit, recipiente termorezistente, spatule, razatoare, termometru de bucatarie, linguri de lemn si metal, dar si altele ce te pot ajuta sa obtii produse mai complexe si rafinate.

Comentarii (55)

26.10.2011, 21:58

Da, ai dreptate.

27.10.2011, 19:39

buna ,bunaa,bunaaa rau de tot ..si mie tot cea alba ma omoara apoi cea cu lapte si stafide sau alune.....

16.11.2011, 12:35

PapaBun

26.10.2011, 14:17
oh yes, sunt fan butlers - cea mai misto ciocolata irlandeza, facuta natural. iar aia alba de la butlers cu fructe de padure e de vis
uite-asa am dezlegat misterul
pup si eu

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]