Simplu, rapid, delicios! Ce pot sa iti doresti mai mult de la un aluat decat sa-l poti prepara usor si apoi sa iasa perfect din cuptor?
Va invit sa il probati...eu l-am folosit la cremsnit cu capsuni si fructe de padure si la o placinta cu branza sarata pe cinste!
Intr-un vas de framantat, cernem faina. Adaugam untul rece taiat in feliute. si incepem sa framantam usor pana se formeaza firmiturile(ca la crumble) si aluatul devine nisipos.
Daca preparati un desert cu el, va recomand sa folositi lapte, iar daca alegeti un aperitiv sarat atunci puneti apa.
Facem o gropita in mijloc si incepem sa adaugam apa( sau laptele dupa caz) putin cate putin.
Trebuie sa va precizez ca eu am preparat aluatul de doua ori. Prima data am pus toata apa de la inceput si a fost prea multa, astfel ca am mai adaugat faina pana am obtinut o consistenta mai ferma.
A doua oara l-am preparat cu lapte si nu stiu de ce din nou l-am pus pe tot dar putin cate putin si inca a mai fost nevoie de faina, desi m-am temut ca poate nu iese nerespectand intocmai cantitatile...insa a reusit tare bine. Asa ca va sfatuiesc sa mai adaugati faina daca se mai cere. Am in plan sa il refac si sa cantaresc exact faina.
Framantam aluatul foarte usor si ne oprim cand untul se simte ca o bobita de mazare. Impaturim aluatul. Veti putea urmari pasii in fotografii sau la linkul cu reteta de unde m-am inspirat( daca vi se pare mai bine explicata).
Intindem aluatul intr-un oval in jur de 25 cm si il pliem pe latime mai intai , apoi pe lungime. Infainati usor sub aluat suprafata si repetati procedeul de inca doua ori. Asta este tot!
Impachetam aluatul si-l tinem la rece pana il folosim.
Pentru cremsnit eu l-am impartit in doua bucati pe care le-am intins fff subtire ( cu grija sa infainati suprafata cat sa nu se lipeasca deloc de masa la intins)si le-am copt pe rand.
Pentru placinta sarata am impartit aluatul in 5 bucati pe care de asemenea le-am intins subtire si le-am umplut.
Aluatul foietaj se coace cel mai bine in cuptorul incins la 200 de grade Celsius.
M-am bucurat ca am gasit aceasta reteta extraordinara din mai multe motive:
1. Imi place aluatul fara untura.
2. Imi place aluatul care nu necesita extrem de multe impachetari cu timp de asteptare foarte mare.
3. Imi place aluatul fara otet, deoarece ii simt gustul si mirosul cand este gata.
4. Imi place foarte mult faptul ca este exact asa cum ar trebui sa fie un aluat de foietaj: sa se umfle la coacere, sa fie sfaramicios si sa se desfaca in foite.
Sper ca reteta sa fie si pe placul vostru!
http://chocolateandzucchini.com/recipes/cakes-tarts/rough-puff-quick-easy-puff-pastry-recipe/