Aluat dospit Bertinet cu scortisoara

de aziz in Prajituri, 15 Mai 2011 | 6071 vizualizari

 

Reteta de aluat am luat-o de pe anditudor.blogspot.com aluat Bertinet ,caruia ii multumesc. este fantastic de pufos, intrece orice cozonac ...incercati ...:))

 

INGREDIENTE

  • 600 gr faina
  • 200 gr zahar
  • 25 gr drojdie
  • 4 oua intregi
  • 100 gr unt
  • 300 ml lapte caldut
  • coaja de lamaie ,coaja de portocala
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • pt uns:50 gr unt ,2 linguri scortisoara,100 gr zahar

               Glazura:

  • un albus
  • 100 gr zahar pudra
  • citeva picaturi lamaie
  • jumatate de lingurita pudra de cacao dulce
  • jumatate pahar de lapte+3 linguri zahar pentru insiropat

 

Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat dospit Bertinet cu scortisoara:

 Se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat pina obtinem o crema deschisa la culoare si pufoasa.

Drojdia se amesteca cu citeva linguri lapte cald si o lingura de zahar +o lingura doua de faina ,apoi o punem intr-un loc cald pina incepe sa creasca (face gaurele la suprafata).

Turnam drojdia crescuta ,ouale crema si lapte caldut cite putin pina obtinem un aluat lipicios pe care il vom aduna si deslipi cu untul topit.

Se lasa la crescut cam 2 ore intr-un loc caldut ,eu deschid cuptorul la 50 grade il las jumatate de ora ,apoi inchid ;

pun aluatul acoperit cu folie de plastic si-l las la crescut inauntru cu usa inchisa.

Cand aluatul este crescut intindem foaie dreptunghiulara, ungem cu unt ,presaram scortisoara apoi zaharul si rulam foaia ca pentru rulada .Eu am pus ruloul in forma de guluf.

Tava trebuie unsa bine cu unt.

Punem apoi tava in usa aragazului deschis pana isi dubleaza volumul ,ca la cozonac.Asta inseamna cam 20-30 minute,apoi dam la cuptor la 180 grade 25 minute pentru siguranta faceti testul cu scobitoarea.

Pe la mijlocul timpului de copt ,de fapt cind incepe a se rumeni se pun deasupra citeva linguri de lapte cald cu zahar amestecat si dam din nou in cuptor .

Intre timp facem o glazura dintr-un albus de ou +100 gr zahar pudra astfel : batem spuma albusul adaugam zaharul si mixam pina devine compact;

puteti adauga citeva picaturi suc de lamaie pt a straluci ,eu jumatate am lasat-o alba iar jumatate am adaugat o lingurita de pudra de cacao dulce.

Aceasta glazura se toarna pe prajitura fierbinte.
Mie mi-au iesit doua prajituri din aceasta cantitate.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat dospit Bertinet cu scortisoara" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cornulete bistritene