Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 4 Feb 2019 | 3994 vizualizari

 

Shakshouka este o specialitate nord-africană, care a ajuns mâncare națională și în Israel, adusă din țări precum: Tunisia, Algeria și Egipt. Este un preparat foarte popular, constând din ochiuri în sos condimentat de roșii, care se pregătește în mod special pentru un mic dejun tradițional. Această rețetă a fost adusă în Israel odinioară, de evreii magrebieni, sau tunisieni.
În Turcia, există varianta ”Șakșuka”, un preparat în care totuși nu există ouă, ci: vinete, dovlecei, cartofi și iaurt. Și în Spania există o mâncare similară, numită ”Pisto”, preparată ca tocana franțuzească ”Ratatouille” și care se servește cu ouă ochiuri. În Algeria mai există o variantă, numită ”Chakhchoukha”, preparat care nu conține ouă și care se servește cu: gris, vinete, dovlecei și carne de miel.
 

 

INGREDIENTE

  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de chilly
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • piper
  • rondele de ardei iute
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 4 ouă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii):

Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline.

Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie.

Se spală roșiile și se taie cubulețe.

După 2-3 minute, se adaugă: roșiile tăiate cubulețe, pasta de tomate, usturoiul pisat, sau mărunțit, și toate condimentele (sare, piper, semințe de chimen, chilly, zahăr brun și ardei iute). Se fierb legumele la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Când lichidul a scăzut, în sosul de roșii din tigaie se fac cu spatula spații pentru ouăle ochiuri. Se sparg ouăle în aceste spații, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic, până ce se încheagă albușurile. 

Se presară pătrunjel tocat și se servește cu rondele de ardei iute (ca decor) și cu pâine albă, sau pită. Se poate servi și la masa de seară.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți tare legumele, ci înmuiați-le puțin, acoperite cu un capac.

2

Dacă puneți chilly în compoziție, ardeiul iute poate fi lăsat doar pentru servit, ca decor.

3

Dacă doriți ca gălbenușurile să fie moi, atunci verificați din când în când starea ouălor, ridicând capacul de pe tigaie. În momentul în care albușurile s-au închegat, este bine să luați tigaia de pe foc, chiar dacă veți mai lăsa capacul 1 minut deasupra.

4

Mâncarea se servește caldă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

05.02.2019, 17:04

Mă bucur că vă plac, Simona...Sunt bune și altfel decât cele cunoscute la noi...!

dantes 1

06.02.2019, 14:01

Interesant!

RODIMUR 1

06.02.2019, 14:12

Daaa, alte gusturi, alte meleaguri... ! Dar bun și sățios! Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv Scotch Eggs sau oua scotiene