Caltabosul este un mezel de casa tare bun, cu umplutura asemanatoare cu cea a sarmalelor, deci daca va plac acestea va va placea si caltabosul.
Carnea de porc se spala si se da prin masina de tocat.
Orezul se spala in 2-3 ape si se pune peste carne.
Ceapa se curata de foi, se spala, se toaca si se pune alaturi de carne si orez, impreuna cu ouale, bulionul, putina sare, piper si cimbru si se amesteca totul. Se ia un mat, se sufla in el pentru a verifica sa nu fie spart si se introduce umplutura (treaba merge mai usor daca va folositi de o masina de tocat carne, iar in acest caz, matul se introduce pe tulumba). Se umple mai lejer pentru a nu se sparge atunci cand va fi fiert. Se leaga cu ata la ambele capete. Se procedeaza la fel pana cand se termina carnea. Se pun matele umplute la fiert in apa cu sare, la foc mic, circa o ora sau pana cand carnea este facuta bine. Se inteapa din cand in cand cu un ac pentru a nu se sparge. Cand sunt gata, se scot din apa, apoi se lasa la uscat presate intre doua tocatoare, cu o greutate deasupra.
Se pot servi a doua zi.