Această mâncare de cartofi cu brânzeturi și smântână se face destul de ușor, este economică și gustoasă, chiar oarecum, dietetică, în sensul că nu este nimic prăjit. De aceea o recomand ca mâncare pentru cină, sau chiar și pentru prânz, căci este destul de consistent, bun și lesne de preparat. Nu i-am preparat gratinați, pentru că n-am folosit pesmet, dar cine dorește, poate să o facă.
Cartofii se spală și se pun la fiert în coajă. Când sunt gata, se scot din apa clocotită, se lasă să se răcorească, după care se decojesc și se taie sub formă de rondele, cu o grosime de cel mult 1 cm.
Se răzuiește telemeaua pe răzătoarea mare și separat cașcavalul, la fel.
Se mixează ouăle și se adaugă în smântână. Se condimentează cu sare și piper, după care se adaugă telemeaua care s-a răzuit în prealabil.
Se unge o tavă termorezistentă cu unt și se pune un prim strat de rondele de cartofi, în așa fel încât să nu se mai vadă fundul vasului, după care se condimentează cu sare și piper.
Se pune deasupra (și se uniformizează) o jumătate din cantitatea de compoziție de smântână, ouă și telemea răzuită.
Se acoperă cu al doilea strat de rondele de cartofi, se condimentează cu sare și piper, după care se pune restul de compoziție de telemea cu smântână și ouă.
Se presară deasupra cașcavalul răzuit și se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce se topește cașcavalul și se rumenește frumos.
Când este gata, se scoate din cuptor, se porționează și se servește imediat, cu smântână, sau cu un iaurt alături.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
2
Dacă telemeaua este foarte sărată, renunțați la sare.
3
În loc de telemea de vaci, puteți folosi brânză dulce de vaci, sau chiar brânză de burduf.
4
Nu țineți prea mult preparatul în cuptor, ca să se rumenească foarte tare, pentru că se va usca.
5
Alături puteți servi smântână, sau iaurt.
6
Dacă doriți ca preparatul să fie gratinat (ceea ce înseamnă ”acoperit cu pesmet și copt”) atunci procedați ca atare, după ce ați pus cașcavalul răzuit.