Cuvântul "cighir" vine din limba turcă și înseamnă "măruntaie". În Moldova "cighirul" este, de fapt "drobul", deși el are mai multe sensuri, dintre care cel mai cunoscut este de "fel de mâncare preparat din măruntaie de porc, miel, etc., tocate și înfășurate în prapur". Există și varianta de "cighir moldovenesc", un fel de chiftele (și cuvântul "chiftele" vine din limba turcă!) făcute din carne și organe de porc, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, prăjite în untură.
Așadar cighirul este drobul știut de toată lumea. Eu nu prea fac drob de miel, pentru că are un gust foarte puternic. De cele mai multe ori fac drob de champignons, care este foarte bun și răcoros, dar și din ficat de porc și mai ales din ficat de pui. Acesta din urmă este mai bun, mai plăcut și mai fin. Acum, cînd au ieșit zarzavaturile noi, sunt tentată să-l prepar, ca pe o rețetă de picnic, dar și ca un aperitiv de toate zilele.
Se curăță, se spală și se taie codițele de la usturoiul verde.
Se alege, se spală și se taie mărunt pătrunjelul și mărarul.
Se curăță și se spală ceapa. Bulbii de la ceapa verde se taie și se pun la topit în ulei, iar codițele se taie, de asemenea și se pregătesc pentru a fi încorporate crude în compoziția de drob.
Se fierb tare două ouă și se curăță de coji.
Se spală ficățeii și se fierb un clocot-două, după care se scurg de apă și se lasă la răcit. Când s-au răcorit, se taie mărunt, se pun într-un vas mai mare și peste ei se adaugă zarzavaturile tăiate mărunt (Codițele de la ceapă și usturoi, mărarul, pătrunjelul), ceapa cu uleiul în care s-a prăjit, cele 4 ouă crude și condimentele (sare, piper, Vegeta, bicarbonat). Se amestecă bine, după care se adaugă cele două linguri de făină albă. Se fărâmițează miezul de la 3-4 felii de pâine și se adaugă acestei compoziții, amestecând foarte bine.
Se toarnă compoziția într-o formă specială de copt, sau într-o tavă de unică folosință. La mijlocul tăvii se vor pune cele două ouă fierte tari, având grijă să fie acoperite de compoziția de drob. Se dă tava la cuptor, la foc mic. Când drobul se rumenește, se verifică dacă s-a copt, cu o scobitoare și dacă este gata, se scoate și se lasă mai întâi să se răcească, înainte de a-l tăia.
1
Miezul de pâine se folosește pentru a nu pune prea multă făină în drob. Nu înmuiați în lapte pâinea, pentru a nu umezi mai tare compoziția. Pâinea are rolul de a absorbi umezeala din compoziție.