Este cea mai buna ciorba, dupa parerea baietilor mei, indiferent ca este de post sau cu ceva afumatura de porc! De data aceasta am ales s-o prepar de post, pentru ca am la masa pe cineva care tine post.
Spalam bine fasolea si o punem la fiert in apa cat sa fie acoperita.
O lasam pana cand atinge punctul de fierbere, apoi scurgem apa, clatim fasolea si vasul cu apa calda, apoi punem din nou fasolea la fiert, in apa calda de data aceasta.
Repetam procedeul inca odata, dupa care punem fasolea la fiert in 4 l apa.
O lasam sa fiarba la foc mediu pana cand incepe sa se inmoaie usor.
Tocam ceapa si o adaugam peste fasole.
Restul legumelor le curatam si le tocam marunt, apoi le calim usor in uleiul de masline.
De fapt le vom inabusi sub capac.
Presaram peste legume, sare, piper si cimbru, adaugam si foile de dafin si ghimbirul ras si le lasam pana se vor patrunde bine.
Le adaugam peste fasole, cand bobul de fasole se patrunde bine.
Mai asezonam cu condimente si sare, dupa gust, adaugam si tarhonul si pasta de ardei si mai lasam fasolea pe foc pentru aproximativ 15 minute.
Dupa ce stingem focul, adaugam patrunjelul verde, tocat.
Servim ciorba cu ceapa rosie, sau cu muraturi.
Pofta buna!
1
Daca bobul de fasole nu fierbe, se poate adauga in apa, un varf cutit de bicarbonat.
2
Sare nu vom pune de la inceput, ci dupa ce se pa patrunde bobul de fasole.