Soțului meu nu-i place ca ciorba să aibă multă carne și nici să fie foarte deasă, ci mai lichidă... Așa că am făcut o ciorbă cu multe și felurite legume, pe care am acrit-o cu moare de varză. Iar cine a vrut, și-a pus și o lingură-două de smântână. Și tare bună a mai fost...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, mai întâi ceapa și apoi și usturoiul.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, în tigaie, cu ceapa și usturoiul.
Mazărea și fasolea verde se clătesc și se pun la fiert, cu apă rece. După un clocot, se strecoară, se aruncă apa și se pun din nou la fiert, în oala în care se va face ciorba, dar cu apă fierbinte.
Ardeii grași se spală, se curăță de semințe și cotoare, se taie și se călesc în tigaie, peste celelalte legume, la foc mic. Se adaugă o lingură de pastă de tomate, se amestecă și se lasă legumele din tigaie la fiert, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se adaugă la fiert în oală, cu mazărea și fasolea verde. După un clocot-două, se adaugă și legumele călite.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oala de ciorbă. Se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote, până ce fierb și cartofii.
Între timp se aleg, se spală și se toacă frunzele de pătrunjel.
Când cartofii sunt fierți, se adaugă 1 litru de moare, se condimentează cu: sare, piper și cimbru și după încă un clocot se ia oala de pe foc.
Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu 1-2 linguri de smântână, cine dorește, sau cu rondele de ardei iuți murați în oțet.
1
Nu căliți prea tare legumele, mai ales ceapa și usturoiul, ca să rămână dulci, nu amare.
2
Mazărea și fasolea verde au un gust foarte puternic, de aceea este bine să li se dea un clocot separat și apoi, strecurate, să fie puse din nou la fiert, în oala în care se va face ciorba, dar cu altă apă fierbinte.
3
Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă.
4
Tăiați cartofii în cubulețe mici, cât să încapă lejer în lingură. Este urât să tăiați legumele cu lingura, în farfuria de ciorbă.
5
Cartofii se adaugă ultimii, pentru că fierb mai repede.
6
Adăugați moarea când cartofii sunt aproape fierți și mai lăsați ciorba să fiarbă încă un clocot.
7
Presărați pătrunjel tocat după ce ați oprit focul de la aragaz.
8
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, cu smântână, sau ardei iuți murați în oțet (cine dorește).