Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci

de anisoara in Paste, 19 Ian 2010 | 74056 vizualizari

 

Pentru mine acest aluat este universal, deoarece pot sa prepar diferite bucate din el.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de faina de calitate superioara
  • 2 oua
  • 450 gr de apa calduta
  • o linguita de sare
  • 1 kg brinza de vaci
  • 2 oua
  • putina sare
  • zahar dupa gust
  • 100 gr unt topit sau ulei fara miros.

   

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci:

Se cerne faina intr-un vas mai mare si se amesteca cu sarea. Aparte se bat bine ouale cu apa calduta. Se face o gropita in centrul fainii si se toarna apa calduta cu oua. Se amesteca treptat faina cu apa cu o lingura, pana vedeti ca s-a imbibat toata apa in faina, dupa aceea cu mainile incepem sa framantam bine aluatul. Se framanta aluatul timp de 8-10 minute. Aluatul devine neted si finut, molcut la pipait. Se lasa sa se odihneasca intre 15-30 minute. Cu cat mai mult timp se odihneste aluatul cu atat mai bine se lucreaza cu el.

In acest timp se  prepara umplutura din branza de vaci si oua, sare si zahar.  La mine in casa se mananca coltunasi facuti cu branza sarata, altii ii prefera cu branza dulce.

Se imparte aluatul in 2 parti si se intinde cu sucitorul, presarand masa cu faina. Va rezulta o foaie mare de aluat.

Cu  un pahar  se taie aluatul  in cerculete mai mici. Vezi fotografia. Se ia fiecare cerculet in mana, se adauga cu lingurita mica umplutura de branza si se lipeste cu mare atentie pe cerc. Se procedeaza la fel cu toate cerculetele.

In momentul cand se intintinde aluatul, trebuie sa puneti un vas mare la fiert cu  4 l de apa. Cand apa clocoteste, se adauga o lingura fara varf de sare si se pun coltunasii la fiert. Se fierb cate 30 de coltunasi in acesta cantitate de apa. Coltunasii cand se pun la fert, ei cad la fund. Se amesteca atent cu o lingura de lemn. Peste vreo 2 minute incep sa se ridice la suprafata apei, se scade temperatura la foc mai incet si se fierb inca vreo 4-5 minute. Se scot cu strecuratoarea, deoarece in aceasta apa veti fierbe mai departe alta portie de coltunasi lipiti.

Se clatesc cu putina, putina apa rece, nu se spala cum pastele,  se adauga unt topit si se amesteca bine intr-un vas mai mare. Intre timp, cat fierb primii coltunasi, se lipesc ceilalati, si se procedeaza la fel, cum am descris mai sus.

Acesti coltunasi se servesc la masa cu smantana  sau dulceata, la preferinta. Daca v-a mai ramas aluat, se  unge bine cu margarina de grasime inalta, sau putina untura, se impatureste in mai multe straturi, se inveleste cu pelicula de bucatarie si se pastreaza in frigider timp de 2 zile.

Inainte de a prepara placinte, il scoateti din frigider lasati sa se incalzeasca la temperatura camerei, il intindeti si faceti placinte din el, voi arata in alta reteta. Le prajiti la tigaie.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Coltunasi sau vareniki cu brinza de vaci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

ionela2682 1

11.02.2010, 12:27

si eu fac coltunasi stiu reteta de la bunica mea pe care-i facea de fiecare data cand mergeam la tara ,vai ce mai mancam.....

anisoara 1

13.02.2010, 17:02

Esti deacord ca este o mincare preferata pt toti, mai ales pt copii. Toti ador acesta mincare la noi.

housy 1

27.06.2010, 18:18

vareniki...asa le zicea bunica mea la coltunasi.....a trait in basarabia candva !!
is foarte gustosi..... ce amintiri mi-ai trezit.....

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Taște cu magiun