Nu gatesc conopida in multe feluri, cel putin nu stiam alte retete, decat salata de conopida cu maioneza si pane...Daca tot evit carnea, atunci musai sa gasesc retete cat mai diversificate cu legume. Iar cand vine vorba de brocolii, nici atat...o ocolesc de-a dreptu:)) Am gasit aceasta solutie la Jamie Oliver, de a face aceste legume nu foarte indragite. Rezultatul a fost unul excelent.
Se curata conopida in buchetele si se fierbe la stimer aproximativ 20 minute, pana se inmoaie. Se aseaza intr-un vas termorezistent, se pudreaza cu sare, fulgi de chili rasniti si cimbru uscat.
Pentru sos: se pune untul si uleiul intr-un vas cu fund dublu. Se lasa sa se incinga si sa se topeasca untul, apoi se adauga faina. Se amesteca cu un tel tip para sa se desfaca faina si se lasa cateva secunde pe foc. Se adauga treptat lapte fierbinte, amestecand cu telul pana la incorporarea laptelui in sos. Se adauga un praf de sare si nucsoara proaspat rasa, smantana, bucatele de branza si se amesteca. Se lasa sosul sa fiarba 5 minute, amestecand cu telul sa nu se prinda sosul. Se pun brocolii si se fierb 15 minute pana se inmoaie. Se scurg de apa, se pun in bolul robotului si se pasireaza. Piureul rezultat se pune peste sosul alb, se amesteca cu o spatula. Sosul "verde" rezultat se pune peste conopida. Deasupra punem o mana de pesmet si bucatele de branza. Dam tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute, pana se rumeneste deasupra. Se serveste calda. Sa va fie de folos!!
1
pentru pesmet am folosit paine veche de 3-4 zile pe care am maruntit-o la robotul de bucatarie
2
daca nu va place branza cu mucegai albastru o puteti inlocui cu o alta branza moale, care se topeste