Cozonac cu aluat oparit si umplutura de nuci

de katty in Dulciuri, 3 Mai 2016 | 7473 vizualizari

 

Retete de Pasti
Ador cozonacul cu aluat oparit. Se mentine proaspat si pufos mai multe zile. Iar umplutura de albusuri si nuci il face si mai delicios. In afara de asta putem spune  ca este si economic deoarece dintr-un kilogram ies 4 cozonaci, nu 2 cum ies in mod obisnuit.

 

INGREDIENTE

  • Coca:
    • 1 kg faina alba
    • 150 gr zahar
    • 200 gr unt
    • 50 gr drojdie
    • 500 ml lapte
    • 8 galbenusuri
    • 2 linguri ulei+pentru uns blatul de lucru
    • o lingura coaja de portocala si amaie
    • 1 lingurita sare
    • 1 plic zahar vanilat
    • 1 galbenus+1 lingura lapte pentru uns
    Umplutura:
    • 8 albusuri
    • 400 gr zahar
    • un praf de sare
    • 300 gr nuci macinate
    • 1 lingura rom
    • 1 lingura cacao neagra
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu aluat oparit si umplutura de nuci:

 Inainte cu cateva ore de a ne apuca de treaba trebuie sa scoatem toate ingredientele din frigider. Lucram cozonacul intr-o incapere bine incalzita ,fara curenti de aer. Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea, apoi adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din pachetul de unt topit, dar la temperatura camerei, nicidecum fierbinte. Facem o adancitura in mijlocul fainii  in care punem drojdia crescuta, galbenusurile, restul de lapte caldut. Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus, turnand si restul de unt topit, caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Pregatim umplutura. Mixam albusurile cu un praf de sare putin, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea tare. Adaugam nucile, romul, cacaua si omogenizam. Acoperim vasul si il lasam deoparte pana creste aluatul. Cand aluatul a crescut il impartim in 4 parti cat mai egale. Intindem fiecare bucata de aluat pe un blat de lemn uns cu putin ulei sub forma de dreptunghi. Asezam deasupra 1.4 din crema de nuci si rulam. Asezam ruloul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat si crema. Lasam cozonacii sa creasca din nou pana isi dubleaza volumul. Batem galbenusul cu o lingura de lapte si ungem cozonacii deasupra. Dam tavile la cuptor la temperatura medie aproximativ 50 de minute. SAcoatem cozonacii si ii lasam sa se raceasca acopeiri cu un prosop.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit si umplutura de nuci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pasca cu branza fara aluat