Despre acest chec de post cu dulceață de gutui, pot să spun că a ieșit chiar neașteptat de bun și are o îmbinare de arome tare plăcută.
Are o culoare foarte frumoasă de la dulceața de gutui și o textură ușor aerată și ușor umedă.
Desfacem borcanul cu dulceață și răsturnăm conținutul într-un bol.
Eu am avut o dulceață cu niște cuburi de gutui ceva mai mari.
Amestecăm uleiul cu apa.
Cernem o parte din făină (250 g) împreună cu praful de copt și cacaua.
Aducem pe masa de lucru si celelalte ingrediente: pesmetul, scortisoara, sarea.
Peste uleiul amestecat cu apa adaugam dulceata si amestecăm bine, dar cu mare grijă să nu strivim bucățile de gutui.
Apoi adăugăm, in ploaie, amestecul de faina cu cacao si praf de copt.
Amestecăm cu o spatulă de lemn sau silicon, de jos în sus, până când se omogenizează bine compoziția.
Adăugăm și puțină sare pentru accentuarea gustului, apoi continuăm a adăuga făina, până obținem o compoziție de consistența celei de chec, dar ceva mai groasă.
Gustăm compoziția și dacă mai este cazul, mai adăugăm zahăr.
Eu am mai adăugat 2 linguri, asta depinde de cât de dulce este dulceața.
Adăugăm și scorțișoara și completăm apoi cu pesmetul.
Îmi place să pun și pesmet pentru că textura prăjiturii va fi una ușor aerată cu pesmet în compoziție, asta am constatat eu de câte ori l-am folosit.
Tapetăm o tavă de chec cu hârtie de copt și întindem compoziția în ea.
Coacem checul pentru 35-40 de minute, în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, sau până când se rumenește frumos la suprafață și pe margini.
Lăsăm apoi checul să se răcească și îl pudrăm cu zahăr amestecat cu scorțișoară, apoi îl porționăm.
Eu l-am porționat în 16 felii.
1
Testul cu scobitoarea nu este relevant aici, pentru că checul va fi ușor umed în interior.