Desert gogosi cu flori de salcam

de Merisor in Dulciuri, 15 Mai 2019 | 6652 vizualizari

 

Când eram copil, era o tradiție in zona noastră, adică prin nordul Olteniei, hotar cu Muntenia, ca în luna mai, când infloresc salcâmii, gospodinele să prepare, care mai de care, gogoși cu flori de salcâm și se răspândea o aromă tare plăcută în tot satul, de-ți era mai mare dragul, dar și mare poftă.
Gogoșile se preparau cu lapte bătut, natural, ouă de la găinile din ogradă și făină proaspăt macinată și ieseau tare pufoase și aromate.

 

INGREDIENTE

  • 3 ouă
  • 250 g iaurt de băut
  • 100 g zahăr
  • 3 plicuri zahăr vanilat
  • 400 g făină
  • 1 plic praf de copt
  • un praf de sare
  • ulei pentru prăjit.
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor
  • flori de salcâm
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosi cu flori de salcam:

Mai întâi rupem florile de salcâm cu codițe si le clătim în apă rece, apoi le lăsăm la scurs. Amestecăm ouăle cu un praf de sare, zahărul și zahărul vanilat până se spumează. Apoi, adăugăm iaurtul, omogenizăm și încorporăm, treptat, făina amestecată cu praful de copt. Se formează un aluat mult mai gros decât cel de clătite, ca și aluatul de gogoși cu lingura. Lăsăm aluatul la odihnit 10-15 minute. Punem într-un vas cu pereți înalți, un ceaun de preferință, uleiul la încins. Punem cam 250-300 ml ulei, pentru ca gogoșile să se desfășoare în voie. Trecem fiecare floare de salcâm prin aluat și o scufundăm în uleiul încins. Punem 4-5 sau câte gogoși cu flori de salcâm încap, așa încât să aibă loc să se dezvolte aluatul. Le lăsăm să se prăjească, pentru aproximativ câte 1 minut pe fiecare parte, apoi le scoatem pe platou. Focul trebuie sa fie de intensitate medie, ușor spre mare, altfel, dacă este de intensitate mică, gogoșile se vor îmbiba cu ulei, iar dacă este de intensitate prea mare, se vor rumeni prea repede și nu se vor prepara suficient în interior. Se pot pune chiar și două flori la o gogoașă, pentru o aromă mai intensă. Trebuie avut grijă când scufundăm florile în aluat, să nu se rupă din codițe, ne ajutăm de o lingură presându-le ușor și tot cu lingura le punem și în uleiul încins. Lăsăm gogoșile să se tempereze ușor, apoi le pudrăm cu zahăr, de preferință cu aromă de vanilie. Servim gogoșile cu flori de salcâm, alături de o cafea sau un iaurt bun, merg tare bine cu iaurt. Sper că v-am stârnit interesul cu această rețetă și sper să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi cu flori de salcam" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei

COMENTARII (20)

Rocsi 1

16.05.2019, 19:12

Ce bine arata!

Ksenya 1

17.05.2019, 19:15

ce poveste frumoasa au gogsile tale

Panacris 1

23.05.2024, 14:06

Și eu îi știu sub denumirea de șoricei dulci!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura pufoasa cu visine