O prajitura extrem de fina, aromata si perfecta pentru iubitorii de ciocolata!
Blat:
Sirop:
Crema de ciocolata:
Glazura:
Blat: Se mixeaza albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, se adauga apoi zaharul putin cate putin si se mixeaza pana se obtine o bezea tare. Se adauga vanilia. Se pun apoi galbenusurile si se mixeaza la viteza mica. Se amesteca faina cu cacaua si se cern deasupra, apoi se amesteca lejer cu o spatula. Nu se pune praf de copt in blat pt ca va creste de la bezea. Se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 18x22 cm, se rastoarna compozitia de blat si se coace la 170 grade pt aprox. 30 minute. Se scoate apoi din tava si se lasa la racit. Se taie patrate de 5x5 cm dupa ce sa racit complet. Se obtin 12 cuburi de blat. Se pot taia pe jumatate apoi sa se faca 24 de prajituri, sau se lasa doar 12 mai inalte.
Cat timp se coace blatul se prepara siropul: Se fierbe apa cu zaharul si pastaia de vanilie pt 2-3 minute apoi se ia de pe foc. Se adauga sucul si coaja de la o portocala. Se lasa sa se raceasca si optional se poate adauga la final esenta de portocale. Se strecoara apoi siropul si se insiropeaza bucatile de blat.
Glazura ganache: Se taie ciocolata marunt si peste ea se pune smantana fierbinte. Se lasa 1-2 minute sa stea, apoi se amesteca cu un tel pana devine omogena. Se adauga untul si se amesteca pana se incorporeaza bine si crema este fina. Se lasa 15 de minute la racit, nu trebuie pus la frigider sau batut ca la crema ganache. Se glaseaza patratele de prajitura insiropate.
Crema de ciocolata: Se pune apa cu zaharul la fiert, impreuna cu cateva picaturi de otet, astfel siropul nu se va cristaliza. Se amesteca pana se topeste zaharul si se lasa sa fiarba 5 minute. Se adauga apoi ciocolata rupta bucatele, se amesteca si se mai lasa sa fiarba la foc mic 3 minute. Se lasa siropul cu ciocolata sa se raceasca complet. Se mixeaza untul moale cu un praf de sare si se adauga si mascarpone. Sarea intensifica gustul de ciocolata. Se adauga apoi cate o lingura din crema racita de ciocolata si se mixeaza scurt dupa fiecare lingura, ca sa nu se taie crema. Se obtine o crema fina si omogena. Se pune crema intr-un pos cu dui stelat si se spriteaza pe fiecare prajitura cate un cerc de crema. In mijlocul cremei va veni frisca. Se pun prajiturile la frigider 15 min si intre timp se pregateste frisca.
Frisca: Se mixeaza smantana pentru frisca rece, din frigider pana incepe sa se ingroase, apoi se adauga zaharul pudra si vanilia. Se mixeaza pana se intareste bine. Se pune frisca in alt pos cu dui stelat si se orneaza prajiturile cu un mot mai mare de frisca. Se pun prajiturile la rece 30 de minute.
1
Puteti face crema doar cu unt, cu este in reteta clasica, insa eu am incercat si se intareste foarte tare untul la frigider si devine greu de mancat. Cu mascarpone este aerata si pufoasa si mai putin grea.