Desert tort cu jeleu de visine

de Constelatialeu in Torturi, 26 Apr 2019 | 3505 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat ( 24 cm )
  • 8 oua medii
  • 170 g zahar
  • 100 g faina
  • 20 g cacao
  • 150 g arahide prajite si macinate
  • un praf de sare
  • Sirop
  • 400 ml apa
  • 80 g zahar
  • esenta de rom
  • Jeleu de visine
  • 1 borcan de 800 g cu visine pentru prajituri
  • 6 foi gelatina
  • Crema de unt si ciocolata
  • 200 ml apa
  • 200 g zahar
  • 200 g ciocolata neagra 52% cacao
  • 4-5 picaturi otet
  • 500 g unt Pilos 82% grasime
  • Decor
  • aschii de ciocolata alba
  • cosulet de ciocolata
  • oua de ciocolata
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu jeleu de visine:

Am facut acest tort in doua zile. In prima zi am facut blatul, siropul si jeleu, a doua zi am facut crema si l-am asamblat si ornat. Am folosit o forma de tort cu diametrul de 24 cm.

Blat : Separam albusurilem de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le mixam pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile impreuna cu zaharul le mixam pana se topeste zaharul, apoi incorporam cacaoa amestecata cu faina si arahidele prajite si macinate. Omogenizam si apoi adaugam spuma de albusuri avand grija sa amestecam de jos in sus cu miscari lente. Tapetam forma de tort cu hartie de copt turnam compozitia in forma si dam forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, este gata cand trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

Sirop : Apa cu zaharul se pun la fiert, sa dea in  cateva clocote, apoi se trage de pe foc si se adauga esenta d erom. Se lasa la racit.

Jeleu : Forma in care am copt blatul o imbracam in folie alimentara. Intr-o cratita punem continutul borcanului de 800 g , adica atat visinele cat si siropul, le punem sa fiarba, sa dea in 2-3 clocote, apoi cu un mixer vertical pasam foarte bine visinele pana obtinem o pasta fluida. Separat hidratam foile de gelatina in apa rece, le stoarcem si le incorporam in pasta obtinuta, lasam cateva minute sa se tempereze si turnam in forma de tort. Lasam cateva ore in bucatarie apoi bagam la frigider. Daca te grabesti si faci tortul in aceiasi zi poti baga jeleul la congelator cca 40 min.

Crema : Intr-o craticioara de inox punem apa cu zaharul si picaturile de otet si punem pe foc, in momentul in care incepe sa fiarba lasam sa clocoteasca 5 min, dupa care adaugam bucatele de ciocolata, amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam sa clocoteasca 5 min din momentul in care a inceput sa fiarba. Se lasa la racit. Separat mixam 400 g unt  la temperatura camerei. Cand siropul de ciocolata este racit ( sa aiba o temperatura cu cea a untului). Se mixeaza cate putin untul si o lingura de sirop de ciocolata, procedam asa pana se termina siropul de ciocolata. Nu va speriati crema este foarte moale, o dati 30 min la frigider, apoi o incorporati lingura cu lingura in restul de 100 g unt moale.

Asamblare : Blatul racit il sectionam in 4 parti. Asezam prima parte pe platou si insiropam bine, apoi intindem un strat de crema, uniformizam si asezam a doua parte de blat, o insiropam si ungem cu un strat fin de crema peste care punem jeleul de visine, peste jeleu intindem un strat subtire de crema si a treia parte de blat insiropat, peste blat intindem un strat de crema si punem ultima parte de blat pe care o insiropam. Cu restul de crema imbracam tortul si apoi il decoram dupa bunul plac. Eu am folosit aschii de ciocolata alba, am facut un fel de cosulet de ciocolata, n-a iesit perfect ( de fapt nici nu-mi plac lucrurile perfecte, mi se par plictisitoare). Cosuletul l-am umplut cu oua de ciocolata ambalate in diverse culori. 

TIPS-URI

1

Blatul se taie mai bine a doua zi

2

Impartiti crema in asa fel incat sa va ajunga si sa imbracati tortul

3

Cand taiati tortul folositi un cutit cu lama lata si trecut prin apa fierbinte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu jeleu de visine" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos