Mă gândesc de câteva luni la acest tort tematic, pe care l-am făcut, în sfârșit, în urmă cu câteva zile. De fapt, în același timp am făcut și un tortuleț, din decupajul făcut în blat...
Dintr-un blat cu nuci, o cremă de lapte îmbunătățită cu nucă de cocos, cu arome și decorații din zahăr ars a ieșit un tort minunat, frumușel și moale, bine însiropat și plăcut aromatizat. În plus, nu este chiar dificil de realizat și nu este costisitor.
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce încep să crească în volum, se adaugă treptat zahărul tos și vanilia, apoi gălbenușurile, unul câte unul și în final, turnată ”în ploaie”, făina amestecată cu praful de copt, La urmă se adaugă puțin câte puțin nucile măcinate și când compoziția este omogenă, se toarnă în forma de copt și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos. Când este gata, se scoate blatul din forma de copt și se lasă să se răcească total.
Când blatul este rece, se decupează cu un șablon forma de semilună și apoi se taie 3 foi (eu am ratat o foaie, prin decupare greșită). Din blatul decupat se mai poate face un tortuleț semilună, care se va decupa, la fel, tot cu un șablon de hârtie.
În timp ce blatul se răcește, se face crema. Se amestecă mai întâi ingredientele solide (zahărul, vanilia și amidonul) se adaugă laptele și apoi se dă la bain-marie, sau direct, la foc mic și se amestecă întruna, până ce compoziția se îngroașă. Atunci se ia vasul de pe foc și se lasă crema să se răcească definitiv, dar între timp se mai amestecă din când în când, ca să nu se formeze pojghiță. Când crema s-a răcit total, se adaugă untul moale și mixat spumă, iar la urmă se adaugă nuca de cocos și se omogenizează. Se dă crema la frigider pentru 1-2 ore, sau chiar mai mult, dacă se poate.
Se face zahărul ars din 5 linguri de zahăr și o lingură de apă și după ce se recuperează ”cioburile” care vor decora tortul, din ce a rămas se face un sirop cu 100 ml de apă.
Se lasă siropul să se răcească și între timp se pregătesc foile de blat.
Se însiropează prima foaie de blat, se unge cu cremă, se suprapune cea de-a doua foaie, care se unge, de asemenea și apoi, cea de-a treia foaie. Se ”învelește” tortul cu cremă și se decorează, după preferință, după care se dă la rece.
1
Puteți face mai întâi crema, ca să stea mai mult timp la frigider, să se întărească.
2
Nu adăugați untul, decât după ce compoziția cu lapte și amidon s-a răcit complet. În caz contrar, crema va fi moale, nu se va mai întări, chiar dacă o veți ține mult timp la frigider.
3
Cât timp faceți crema la bain-marie, amestecați întruna, ca să nu se formeze cocoloașe și nici să nu se prindă de fundul vasului.
4
Puteți lăsa crema de lapte așa cum este, fără nucă de cocos, dar nu va mai fi aromată și poate veți avea nevoie de alte esențe.
5
Dacă nu aveți la îndemână amidon alimentar, puteți folosi 6 linguri de făină albă.
6
Nu tăiați blatul, decât după ce s-a răcit. Decupați mai întâi, cu un șablon de hârtie, forma de semilună și abia apoi, foile de blat.
7
Din bucata de blat decupată, puteți face un tortuleț ”Semiluna”, folosind, de asemenea, pentru decupare, un șablon mai mic de hârtie.
8
Nu ardeți prea tare zahărul, ca să nu fie amar, ci caramelizați-l doar ușor, iar când s-a topit, turnați-l imediat pe o tavă de metal. Când s-a întărit (după 1-2 minute) desprindeți ”cioburile” de zahăr ars cu lama subțire și ascuțită a unui cuțit, iar cu ce prisosește, faceți siropul pentru înmuiat blatul.