Dulceata/gem de cirese

de gaby_duceag in Dulciuri, 26 Iun 2011 | 5920 vizualizari

 

Sa-i zic gem...sa-i zic dulceata..:)
Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop...asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul..asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi ?

......................

Fiecare reteta pe care-o fac, are o poveste. Mereu imi zic ca o scriu sau voi face completari dar cand ma asez in fata tastaturii ceva ma opreste: ba doarme sotul si nu pot tzacani :), ba puii ma solicita, ba nu mai am chef si raman la ingrediente si mod de preparare.
Pentru cititor e mai oke asa, dar eu sunt vorbeareata si vreau sa zic tot:).
Nu-mi place dulceata de cirese, dar..pentru ca zilele trecute mi-a adus sotul o sacosa si mi-a zis :uite ce ti-am adus! (am zis mooa dar asa..un moaaa a jale :) , si am tacut ca data viitoare nu mai primesc nimic :)) ), am fost nevoita sa fac ceva cu ele. Cum prajitura facusem si aveam alta la rand , am impartit ciresele pe din doua (jumatate erau galbene , jumatate negre) si-am tras o oala de 6 l de compot , iar cele negre le-am lasat.
Cand le-am gustat , o parte erau amarui.
Zic : daaaa, ma sacrific sa fac o dulceata :)

Noaptea, la ora 11, cat am vorbit cu mama la telefon,le-am curatat de samburi si le-am dat gata :)) .
Mi-au iesit fix 1kg dupa curatare.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente
  • 1 kg cirese negre
  • 650 gr zahar
  • 3 cani apa
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata/gem de cirese:

Intr-o oala groasa, cu fund dublu , am pus la fiert ciresele impreuna cu apa.
Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine).
Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele ) am adaugat zaharul.
Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug , n-am pus-o. Acum ..depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna.Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul.
Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult.

Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele.

Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant .

Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt.

Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind : imi place dulceata de cirese.
Si copiilor le-a placut mult.;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata/gem de cirese" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

MotanLaOale 1

27.06.2011, 10:26

buna buna......povestita

mirela0911 1

27.06.2011, 11:19

pt tot

Bucataras Medi 1

08.07.2011, 11:26

deja ma enervezi ............ma lasi sa salivez si nu-mi dai si mie un borcanel?.........................

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

pe 30.05 la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

pe 30.05 la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

pe 30.05 la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Clatite pufoase reteta a la Miha