Candva intr-o anume toamna ,vecina mea Kati -unguroaica mi-a impartasit aceasta reteta .Eu avida de combinatii interesante am prestat reteta cu avant pioneresc !!
Timpul a trecut si interesul meu pentru borcanul respectiv a scazut .
Toamna aceasta mi-am zis , hai sa-l deschid . Surpriza a fost de proportii asa gogosari deliciosi nu am mancat niciodata , iar prunele .... prea bune , conopida .....
Am pus muratura intr-o strachina, bineinteles verde , sa o lovesc la corazon pe tanti Kati , si am i-am sunat la usa . Am rugat-o sa-mi reaminteasca reteta doar din 2007 trecuse ceva timp iar eu nu am tinere de minte .
P.s. Aceasta este povestea gogosarului unguresc cu prune . Cred ca este bun de mancat si mai repede de 4 ani [ hi-hi]. Mi se pare incredibil ca sunt gustosi si comestibili dupa atata timp tinand cont ca nu am folosit conservant .
Puneti la fiert apa cu otetul , zaharul , sarea , piperul ,semintele de mustar si foile de dafin .
Spalati si curatati atent gogosarii de seminte avand grija sa ramana intregi.
In zeama fierbinte opariti buchetele mici de conopida si gogosarii .
Spalati prunele .
Fiecare gogosar se umple cu un buchetel de conopida si prune cate incap.
Se cladesc gogosarii intr-un borcan curat de 3 l. Se toarna zeama iar deasupra se pun frunzulite de visin .Infiletati capacul si dunstuiti 5 min intr-o oala cu apa .
1
Alegeti prune mici din soiul ,,bistrite '' care sunt foarte parfumate si au un sambure care se desprinde usor .
2
Frunzele de visin sau de coacaz ajuta la conservarea muraturilor le ajuta sa nu se inmoaie si le dau un gust mai bun, mai .
3
Dupa o ,, dezbatere publica '' cu mai multe gospodine am preluat din zbor informatia ca si visinile murate sunt foarte bune .deci pe anul viitor o muratura cu visine !!!