Gulaş

de diaconta in Mancaruri cu carne, 6 Mar 2013 | 9264 vizualizari

 

Gulaşul este o supă sau tocană ce are la bază carnea de vită sau porc,paprika sau boia de ardei şi ceapă,fiind socotită o mâncare tradiţională în Ungaria.
Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban.Cunoscuţi pentru vitele lor,ciobanii maghiari plecau cu turmele în locuri îndepărtate,pentru a vinde animalele.La lăsarea serii,sacrificau vitele mai slabe pentru a-şi potoli foamea.Carnea de vită era pusă într-un ceaun alături de ceapă,ardei,paprika şi apă ,lăsată apoi să fiarbă câteva ore.
Se spune că reţeta datează de la sfârşitul secolului IX,gulaşul a fost consumat mult timp doar de oamenii de la ţară,ajungând pe masa orăşenilor doar spre sfârşitul secolului XIX.
Gulaşul a fost inclus frecvent în meniul restaurantelor,fiind foarte apreciat de turişti.
In prezent,gulaşul este preparat în multe ţări,existând anual şi un festival al gulaşului în oraşul Szolnok.
Este evident că şi în zona Ardealului se prepara foarte des.
Eu l-am pregătit cu carne de porc şi l-am servit cu smântână.

 

INGREDIENTE

  • 500 g pulpa de porc degresata(fara grasime)
  • 400 g cartofi
  • 4 morcovi
  • 2 buc ceapa rosie
  • 1 ceapa alba
  • O radacina pastârnac
  • O bucata ţelina radacina
  • Ardei kapia roşu
  • Ardei iute chilly
  • 100 ml suc de rosii
  • O foaie de dafin
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei
  • Ulei
  • Patrunjel si marar verde
  • Smântâna pentru servit
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gulaş:

Uleiul l-am pus în vasul în care urmeaza sa pregatesc gulaşul.Am pus apoi ceapa taiata marunt sa se caleasca putin.

Am luat de pe foc,am adaugat boiaua si carnea taiata cubulete.

Am pus iarasi vasul pe foc si am lasat pâna când carnea din gulas si-a schimbat culoarea.

Am pus sare,piper,foaia de dafin.

Am acoperit cu apa si am lasat sa fiarba.

Când carnea a fost de jumatate fiarta,am adaugat morcovii,ţelina,pastârnacul  si cartofii .

Se mai adauga sare si piper daca este cazul.

Spre final am adaugat in gulas sucul de rosii si ardeiul iute.

Am mai lasat cateva minute la foc mic si am adaugat verdeata.

Am servit gulas cu smântâna si ardei iute.

 

 

Poftă bună !!!

 

TIPS-URI

1

Cuvântul gulaş provine din ungurescul gulyás, care înseamnă pastor,cioban

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulaş" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Rocsi 1

08.03.2013, 20:27

O super bunatate..As servi o portie cu ochii inchisi

Krystyan Trendy 1

17.11.2013, 11:00

gustos gulasul

ArianaBala 1

12.03.2014, 16:57

Am facut si eu dupa reteta ta... A iesit minunat!!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Friptura de iepure cu galbiori, champignon si rosii cherry