Este prima dată când prepar fasole roșie și pot spune că diferă puțin la gust față de cea albă, parcă e mai dulceagă, sau cel puțin așa mi s-a părut mie.
Am preparat-o la slow cooker Crock-Pot, prietenul meu de nădejde în bucătărie.
Punem fasolea bine spălată, în apă rece (cantitate dublă față de fasole) și o lăsăm la frigider de seara până dimineața pentru a se hidrata și a reduce timpul de fierbere.
A doua zi scurgem apa, clătim fasolea și o fierbem pe aragaz într-o apă, până clocotește de două ori.
O scurgem din nou, o clătim și o punem în vasul aparatului slow cooker Crock-Pot 4,7 L.
Curățăm și tocăm legumele în cuburi și le adăugăm peste fasole, apoi completăm cu apă cât să fie vasul umplut 3/4 din capacitatea sa.
Adăugăm și puțină sare, acoperim vasul cu capacul din dotare, conectăm aparatul la sursa de curent, și setăm modul high pentru 4 ore.
Cu 30 de minute înainte de expirarea timpului, punem uleiul la încins, într-un vas, pe foc și adăugăm pasta de roșii, frunze rupte de busuioc, piper și cimbru.
Lăsăm sosul la foc încet 6-7 minute, pentru a se întrepătrunde aromele, apoi îl adăugăm peste fasolea din vas, numai dacă boabele sunt pătrunse bine.
Adăugăm și usturoiul curățat și presat, precum și foile de dafin.
Gustăm iahnia și o potrivim de sare și de condimente, dacă mai este cazul.
După expirarea timpului, deconectăm aparatul de la sursa de curent și adăugăm pătrunjelul și mărarul, tocate mărunt.
Să vă fie de folos!
1
Dacă boabele de fasole nu s-au hidratat bine cât timp au fost ținute în apă, este un semn că fasolea va fierbe greu, adică necesită timp îndelungat.
2
Pentru a scurta timpul de preparare, se va adăuga în prima apă în care fierbem fasolea și un vârf de cuțit cu bicarbonat de sodiu. Acesta are rolul de a înmuia boabele de fasole.
3
Pentru a evita senzația de balonare, după ce consumăm fasolea, în timpul fierberii acesteia se poate adăuga și un cartof curățat și tăiat în cuburi sau o linguriță de zahăr.
4
Servim iahnia de fasole roșie alături de murături și pâine prăjită.