Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”

de Mihaela11_jo in Prajituri, 1 Sep 2011 | 9649 vizualizari

 

Nopti libaneze este un desert foarte popular in tarile arabe si cu foarte multe variante.
O varianta foarte practica este Nopti libaneze in cupe; se decoreaza simplu presarand fistic sau cu banane feliate.

 

INGREDIENTE

  • Budinca de gris  
  • 8 cani de lapte( 1 cana are 235 ml )  
  • 1 cana si jumatate de gris(l.araba:”smid”)  
  • 1 lingurita granule de mastica  
  • 8 linguri de zahar  
  • 3 linguri apa de roze  
  • 3 linguri apa de flori de portocal
  • Smantana  
  • 2 cani de smantana ( l.araba:”gheşta”)  
  • 1 lingura de zahar pudra  
  • 1 plic de zahar vanilat  
  • Siropul de zahar(l.araba:“attar”)  
  • 1 cana de zahar brun(  sau zahar tos)  
  • 3/4cana de apa  
  • 1 lingurita suc de lamaie  
  • 1 lingura apa de flori de portocal  
  • Pentru decor  
  • 1 cana de fistic zdrobit  
  • 4 banane  
  • cirese confiate  
  • frunze de menta verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”:

Budinca de gris

Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand incep sa fiarba se reduce focul la minim si se adauga mastica macinata pudra. Se amesteca incontinuu pana s-a ingrosat si a fiert( cca 5 minute). Se ia de pe foc si se adauga apa de roze si apa de flori de portocal ; se amesteca bine pentru a se uniformiza si se toarna in cupe astfel incat sa ramana loc si pentru stratul de smantana. Se lasa sa se racesca cca jumatate de ora

Smantana

Intr-un bol ,pe care il punem intr-un vas cu gheata, se mixeaza smantana la viteza cea mai mica a mixerului pana devine spumoasa; se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se toarna peste budinca de gris racita complet. Se presara cu fisticul. Se da la rece cel putin 4 ore.

Siropul de zahar

Intr-un vas de inox se amesteca apa si zaharul; se pune pe aragaz la foc mediu si cand incepe sa fiarba se adauga sucul de lamaie. Se reduce focul , se acopere si se lasa sa fiarba 15 minute pana se ingroasa. Se adauga apa de flori de portocal si se lasa sa se raceasca complet, apoi se pune la frigider. Siropul se poate pastra la frigider pana la 1 luna.

Prajitura se poate pastra la frigider pana la 5 zile. Inainte de servire se decoreaza cupele cu felii de banana,frunze de menta verde si cirese confiate. Se toarna sirop de zahar peste prajitura in functie de gust.

Exista o mare varietate de retete pentru acest desert; unele specifica adaugarea a 2 oua in budinca de gris dup ce se ia de pe foc.Dar, considerand caldurile verii, nu prea prefer prajiturile cu oua crude.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert pandispan cu mere si budinca