Intradevar, este cel mai simplu mod de a gati gustos si sanatos. De curand am achizitionat un slow cooker Crock-Pot 4,7 L si de atunci facem "cunostinta". Ne acomodam unul cu altul:)) si incercam retete. Prima reteta a fost un gulas, a iesit mortales, carne moale, frageda, gust divin....dar, s-a mancat asa de repede incat nu am mai avut timp de poze finale....Astazi, va aduc o reteta mai altfel de sarmale. Cum este toamna, cum sunt fan declarat dovleac placintar si cum am mai incercat si alte retete in care am combinat carnea cu dovleacul, am zis ca este ocazia ideala de a face niste sarmale din carne de vitel tanar in combinatie cu dovleac.
Foile de varza, dulce, eu le-am avut gata pregatite.
Pentru umplutura: carnea, spalata si curatata de pielite am maruntit-o la robotul de bucatarie sau puteti sa folositi masina de tocat carne. Docleacul l-am spalat, l-am sters cu prosop de bucatarie, am taiat o bucata din el, l-am curatat de coaja si l-am dat pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa am tocat-o marunt si am calit-o in ulei de floarea soarelui. Am amestecat carnea cu dovleacul ras, ceapa calita, sare, piper, cimbru, orezul spalat, concentrat de rosii. M-am folosit de maini pentru a amesteca foarte bine compozitia si am asezonat cu sare si piper dupa gust. Cu umplutura astfel pregatita am umplut foile de varza, dandu-le forma de sarmale.
Pentru asamblare: am asezat in vasul slow cooker-ului Crock-Pot 4,7 l Digital, un strat de varza tocata fin, cateva cuburi de rosii, pudram cu sare, asezam cateva grengute de cimbru uscat, peste, un rand de sarmalute, peste sarmalute, felii de dovleac, alt strat de sarmalute, alte felii de dovleac, restul de rosii si deasupra restul de varza tocata. Pudram pentru ultima oara cu sare, asezam deasupra cateva crengute de cimbru uscat, Printre straturile asezate presarm si ulei de dovleac, iar restul il turnam deasupra. Turnam cana de must si apa calda cat sa se vada deasupra(nu le acoperim cu apa). Acoperim vasul cu capacul din dotare, selectam temperatura "High" si timpul de gatire de 6 ore. Dupa ce timpul a expirat, aparatul intra automat pe modul de mentinere la cald, deci nu avem motive de temere daca suntem plecati de acasa sau dormim. Se servesc sarmalutele calde, cu putina varza tocata, felii de dovleac si smanatna, daca va place. Sa va fie de folos!!
1
in prima faza am selectat aparatul pentru 4 ore, am incercat o sarma, dar mai era nevoie de coacere...am mai setat inca 2 ore si a fost suficient
2
tips de la mama(eu am primit-o gata facuta de la ea): varza dulce, se alege sa fie o varza cu foi cat mai subtiri. Se curata varza, se inlatura cotorul din mijloc si astfel varza curatata se baga intreaga in congelator. Dupa ce varza a inghetat bine, se scoate din congelator si se lasa sa se dezghete fara nici un efort. Se desprind foile una cate una, se taie din cotor asa cum procedam de obicei la foile de sarmale si gata...sunt moi, nu se rup, se manevreaza usor si sunt numai bune de umplut